Különös találmányok Cikkek: 41 - 60

GPS alkalmazások innen-onnan

GPS alkalmazások innen-onnanKalózok ellen – Automata idegenvezető – Hol van a pizzám? – a műholdas helymeghatározás három hasznos és/vagy érdekes gyakorlati alkalmazását mutatjuk be röviden.

Kötelékrepülés mágnesekkel

Kötelékrepülés mágnesekkelA hagyományos hajtóművek helyett akár elektromágneseket is használhatnának a kötelékben repülő mesterséges holdak.

Lenyelhető hőmérő

Lenyelhető hőmérőAmikor John Glenn 77 éves korában újra az űrben járt, testének belső hőmérsékletét egy újfajta eszközzel mérték. Azóta a lenyelhető hőmérő a Földön is alkalmazásokra talált.

Kapuvár és űrtávközlés

Kapuvár és űrtávközlésAz Űrvilág Kapuvárra kalauzolja el Olvasóit, ahol Nyeste József magánnyűjteménye kapcsán kicsit az űrtávközlés történetéből is szemezgetünk.

A marsjárók földi rokonai

A marsjárók földi rokonaiA NASA JPL szakértői igazán értenek a robotokhoz: elég csak a legújabb, a Mars felszínén dolgozó Spirit és Opportunity űrjárművekre gondolnunk. A technika természetesen egy sor földi alkalmazási területet is találhat.

Műholdas helymeghatározás épületekben és a legsűrűbben beépített területeken?

Műholdas helymeghatározás épületekben és a legsűrűbben beépített területeken?Mint az közismert a GNSS technika egyre szélesebb körben terjed el, a rendszerek pontossága és integritása a földi, azaz GBAS kiterjesztő rendszereknek (DGPS és RTK hálózatok, EUPOS), illetve a műholdas kiterjesztő rendszereknek (OmniStar, EGNOS) köszönhetően egyre inkább nő. Ennek köszönhetően a GNSS technikát egyre újabb és újabb területeken alkalmazzák.

Hűtőruha motorversenyzőknek

Hűtőruha motorversenyzőknekA MotoGP forró futamain az űrhajósok ruhájából kifejlesztett kísérleti öltözettel teszik elviselhetőbbé egy spanyol versenyző életét...

Földi űrtechnika a javából:
napelem és GPS egyben!

Földi űrtechnika a javából:<br> napelem és GPS egyben!A tajvani Kemix a BT-110 típusú Bluetooth-os GPS vevőjét (műholdas helymeghatározó eszközét) integrált napelemmel is ellátta!

A hordozórakétából a szobába

A hordozórakétából a szobábaA mesterséges holdakon és hordozórakétákon alkalmazott mikro-gyorsulásmérők a jövőben a háztartásokban is felbukkanhatnak.

BUÉK: Indul a Párizs-Dakar!

BUÉK: Indul a Párizs-Dakar!December 31-én kezdődik a hagyományos Paris-Dakar sivatagi rali 27. évfolyama. Idén a verseny Telefonica-Dakar néven fut, és startja a spanyolországi Barcelonában lesz, ezzel is rövidebb a zimankós időjárásban leküzdendő szakasz hossza. A szervezők a verseny hosszát két állomással és párszáz kilométerrel csökkentették. A versenyben idén is fontos szerep jut a műholdas helymeghatározó és navigációs rendszereknek, bár messze nem annyi, mint korábban!

Holdabroncsok fejlesztése

Holdabroncsok fejlesztéseA NASA felkérésére a Holdra és a Marsra szánt járművekre készít kereket a Goodyear gumigyártó vállalat.

Mobil útikönyv

Mobil útikönyvVágyott már arra, hogy turistaútja közben az éppen látható nevezetességekről azonnal információt kapjon?

Űr-origami

Űr-origamiMi sül ki abból, ha a papírhajtogatás művészetét összeházasítják az űrtechnológiával? Japán specialitás!

Villám vissza nem tér?

Villám vissza nem tér?A közmondással ellentétben igenis előfordul, hogy ugyanoda csap a villám, ahová korábban is. Érdemes tehát megelőző intézkedéseket tenni.

Az űrkutatás melléktermékei

Az űrkutatás melléktermékeiA NASA 1976 óta minden évben kiad egy füzetet, amelyben a tevékenységével kapcsolatos innovációs eredmények másodlagos, „hétköznapi” alkalmazásait gyűjti össze.

Denevér, űrkutatás és repülőtéri biztonság

Denevér, űrkutatás és repülőtéri biztonságE három látszólag távoli fogalom kapcsolatát mutatjuk be annak nyomán, hogy az ESA egyik beszállítója előállított egy olyan mikrohullámú berendezést, amellyel forradalmasítható a repülőtéri biztonsági átvilágítás.

Marsi kenyér zöldparadicsom-dzsemmel

Marsi kenyér zöldparadicsom-dzsemmelEz az egyik étel neve azon a menün, amelyet az ESA kérésére állított össze két francia cég, a hosszú időtartamú emberes űrrepülések szempontjait figyelembe véve.

Űrlift-verseny a NASA támogatásával

Űrlift-verseny a NASA támogatásávalEgyüttműködő partnereivel az amerikai űrhajózási hivatal díjat ajánl fel azoknak, akik először fejlesztenek ki olyan technológiákat, amelyek segítségével valamikor a jövőben „űrliftekkel” lehet majd hasznos terhet Föld körüli pályára juttatni.

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünk

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünkMit egyenek a jövendő marsutazók? Az űrhajósok élelmezésének megoldása egyben új élelmiszer-kezelési eljárások bevezetéséhez is hozzájárulhat itt a Földön.

Tízszeres hangsebességet ért el az X-43A

Tízszeres hangsebességet ért el az X-43AA NASA kísérleti hajtóművét tesztelő jármű tegnap ismét rekordot döntött a Csendes-óceán fölött.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 81 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019