Gagarin 50: készüljünk együtt!

Már három hét sincs hátra Jurij Gagarin történelmi űrrepülésének 50. évfordulójáig. A nevezetes dátumot az Űrvilág a maga módján meg szeretné ünnepelni.

Hűséges olvasóink talán emlékeznek még 2009-re, a holdraszállás 40. évfordulójára. Akkor itt, az Űrvilág hírportál oldalain "élőben közvetítettük" az eseményeket a Time Magazine népszerű (de fiktív) tudósítója, Béla Dancsó (magyarul: Dancsó Béla) segítségével. Az események és a tudósítások közt csupán épp negyven év különbség volt! A cikksorozat óriási sikert aratott, azóta sem tudtuk túlszárnyalni azt a látogatottságot, amit abban az időszakban elértünk. De majd talán most!

Az emberes űrrepülés kezdetének fél évszázados évfordulójára is a 2009-eshez hasonló lelkesedéssel készülődünk. Már holnap, március 24-én kezdődik a cikksorozat arról a történelmi eseményről, aminek az április 12-i bekövetkezéséről mintha még nem is tudnánk – de azért sejtjük... Erre utalnak legalábbis az 1961-es Time Magazine amerikai titkosszolgálati értesülései. (Talán mondani sem kell, hogy most is elképzelt, de nagyon is életszerű tudósításokat olvashatunk majd, amelyekből kiderül az események háttere és minden apró részlete, többféle nézőpontból.)


Ember az űrben. A Time Magazine (a valódi!) korabeli címlapja, 1961. április 21-én. (Kép: Boris Chaliapin / Time Archive)

Már elkészült új rovatunk, címe: Gagarin 50. Ebben fog megjelenni az említett cikksorozat, de számos más írás is. Meghívott szerzőink, valamint szerkesztőségünk tagjai egy-egy személyes írásban mondják majd el, hogy számukra 50 év távlatából mit jelent Gagarin repülése. Természetesen beszámolunk majd az évfordulóval kapcsolatos hazai és nemzetközi eseményekről, rendezvényekről, hírekről is.

Dőljenek hát hátra a székükben, és kövessék velünk, hogy mi változtatta meg a világot (és nem csak az űrvilágot) fél évszázaddal ezelőtt!

Frey Sándor, Bacsárdi László


BELSŐ SZERKESZTŐSÉGI LEVÉL [BIZALMAS]

Zdravsztvujtye szerkesztőség, esemény lesz!

Talán már hallottatok a Wikileaks nevű kapitalista partizánlapról, amely globalizmusellenes aktivistái kézzel másolnak különböző fontos iratokat és terjesztik mindenféle. Mi is hozzájutottunk egy irathoz.

Sajnos nem tudtuk hozzáférni a teljes tartalomhoz, de a jelek szerint egy Jurij Alekszejevics keresztnevű elvtárs arra készül, hogy ez év áprilisában 1 óra 48 percnyi időt töltsön a világűrben. Repülése történelmi jelentőségű lesz, hiszen ezzel bizonyíthatjuk a kommunizmus végső győzelmét a nyugati kapitalista államok felett. 1961-ben az első szovjet űrhajós a világűrben, 1969-ben az első szovjetek a Holdon, 1986-tól pedig végérvényesen szovjet Béke lesz a világűrben. Ráadásul mi itt a legvidámabb barakkban is készülhetünk arra, hogy 17 évvel később saját űrhajóst küldjünk a világűrbe.

Ha 50 évvel később lennénk, akkor egy furcsa médián megjelenő magyar nyelvű kiadványban akár hírt is adhatnánk erről, de ne ugráljunk össze-vissza az időben, mint ahogy egy most 13 éves osztrák fiatal fogja majd tenni egy világhírű filmben, mielőtt Kalifornia állam kormányzója lesz.

Megkérnénk mindenkit arra, hogy járjon utána eme rejtélyes embernek, különös figyelmet fordítva a nyugati lapok megjelenéseinek, hátha ők már többet tudnak.

Godspeed Apollo-11! Ja nem, ezt majd 8 év múlva írjuk...

Budapest, 1961. március 23.

Baráti üdvözlettel, és az áprilisi emberes űrrepülés sikerességébe vetett hittel:

Bacsárdi László
Űrrel kapcsolatos ismeretek népszerűsítése a Magyar Népköztársaság lakosai körében című kiadvány kiadója


ugrás a sorozat első cikkére >>

Kapcsolódó cikkek:
Holdra szállunk!

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020