Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gondolatok Anna Kikina okán (2. rész)
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország - 2022.10.07 06:15.)

Kikina csak az ötödik profi orosz űrhajósnő több mint hat évtized alatt!

A Szovjetunió és Oroszország vezető hatalomnak tekinthető a személyzetes űrrepülések, és különösen a hosszú időtartamú repülések terén. Ennek ellenére, az elmúlt 60 évben mindössze négy szovjet/orosz űrhajósnő járt a világűrben összesen hat alkalommal. (Kikinát tavaly „beelőzte” egy színésznő, Julija Pereszild, de ő nem hivatásos űrhajós volt, így vele e cikkben nem foglalkozunk.)


Ha „benézünk” a történések mögé, kiderül, hogy a szakma nem nagyon lelkesedett értük, ezért, ha repültek, az nagyon sokszor politikai lobbi eredménye volt.

Valentyina Tyereskova (pontosabban a szovjet Vosztok női csoport) repülésének ötletét a szakemberek nagyon nem szerették! A csoport létezése elsősorban politikai döntés volt. Mint ahogy az is, hogy végül Tyereskova lett közülük az első. Helyét a Vosztok-6-ban inkább köszönhette „vonalas” (párthű) viselkedésének, mint tudásának. Ma már nem csak az tudható, hogy voltak, akik szakmailag felkészültebbek voltak és jobban teljesítettek nála, de az is, hogy a repülést nagyon nehezen viselte. (Erről korábban írtunk is.)

Részben a Tyereskova repülése során tapasztalt nehézségeknek volt köszönhető, hogy két évtizedig nem volt újabb szovjet (orosz) űrhajósnő. Amikor azonban kiderült, hogy lassan majd a világűrbe indulnak az első amerikai űrhajósnők a Shuttle fedélzetén, a szovjet politika újra döntött. Volt egy tehetséges mérnök és berepülőpilóta, Szvetlana Szavickaja – mellesleg Szavickij II. világháborús szovjet ász pilóta, később a Szovjet Légierő marsallja lánya –, aki hamarosan megkezdhette űrhajóskiképzését. Az ő személyében a világ második űrhajósnője is szovjet lehetett. Ráadásul ő jól is teljesített, így egy második űrrepülésre is felkészítették, ahol a világon az első női űrsétát hajthatta végre. A harmadik orosz nőként repülő Jelena Kondakova kapcsán meg szokták említeni, hogy űrhajós képzésre választására 4 évvel azután került sor, hogy feleségül ment az óriási karriert befutott Valerij Rjumin kozmonautához…

Nos, a fenti megjegyzések esetleg vitriolosnak tűnhettek, ezért fontos megemlíteni, hogy Tyereskovát leszámítva a másik három űrhajósnő valóban komoly szakmai múlttal rendelkezett már azelőtt, hogy űrhajós kiképzésre választották őket. Szavickaja ejtőernyős világbajnok, repülőoktató, Mig-21-gyel repülési sebességi csúcsok felállítója, illetve 20 évig a Jakovlev tervezőiroda berepülőpilótája volt. Kondakova repülőgépépítő mérnök volt, aki 1981-től, az NPO Enyergija vállalatnál a Szaljut űrállomások biztonsági kérdéseivel foglalkozott. Szerova szintén repülőmérnök, aki 2001-től szintén az RKK Enyergijában dolgozott.

Talán nem meglepő, hogy az űrrepülés árát megkérte (?) a politika, így Tyereskova, Szavickaja és Kondakova egyaránt hosszabb-rövidebb időt töltött (vagy épp jelenleg is tölt) az orosz parlamentben, a Dumában.

Végül néhány gondolat arról, hogy 61 év alatt 5 űrhajósnő 7 repülése sok vagy kevés? (Mint látják, ebbe már Anna Kikina mostani repülését is beleszámítottuk.) Nos, a másik vezető űrhajózó ország, az Egyesült Államok esetében az első nőket is tartalmazó űrhajós osztályban (1978) 29 férfi mellett 6 nő (A. Fisher, S. Lucid, J. Resnik, S. Ride, R. Seddon és K. Sullivan) kapott helyett. Valamennyien eljutottak a világűrbe. A nők jelenléte az amerikai asztronauták között azóta is jelentős. Például az 1990-es osztályban 5 nő és 18 férfi, a 2017-esben pedig 5 nő és 6 férfi (!) kezdhetett tanulni. De hasonló az arány a többi „második vonalbeli” űrhajós nemzetnél.

Az 1983-as kanadai osztályban 5 férfi mellett 1 nő (Roberta Bondar) kezdhette meg kiképzését. De az 1992-es osztály 4 tagjából 1, míg a 2017-es osztály két tagjából egy volt hölgy. Igaz, a 2008-as (szintén kétfős) osztály csak férfiakból állt. Jelenleg Kanadának összesen négy aktív űrhajósa van, közülük egy nő.

A hagyományosan férfiközpontú Japánban persze ennyire nem fényes a helyzet, de még ott is nagyobb esélye van egy nőnek űrhajóssá válni, mint Oroszországban volt korábban! Az ország ugyanis 1985 óta (5 osztályban) összesen 10 főt képzett ki, közülük ketten voltak nők.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 2009-es osztályában 1 nő és 5 férfi volt, a jelenleg aktív ESA űrhajósok száma pedig 7. Közöttük egy hölgy van, Samantha Cristoforetti. Ő volt az öreg kontinens első űrsétát végző hölgye, szeptember vége óta pedig az első európai ISS parancsnoknő címére lehet büszke.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024