Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első magán űrküldetés
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, SpaceX - 2021.03.04 07:15.)

Gyermekkorában csontrákból kigyógyult fiatal nő lehet a SpaceX év végi, teljesen magán űrrepülésének egyik utasa.

A SpaceX Crew Dragon űrhajójával a tervek szerint 2021. negyedik negyedévében (egyes források szerint esetleg már októberben, mások szerint leghamarabb a negyedik negyedévben) végrehajtandó Inspiration4 küldetés finanszírozója a 37 éves Jared Isaacman milliárdos üzletember és pilóta, aki a repülés parancsnoka lesz. Isaacman februári bejelentése szerint ez lesz az első olyan űrrepülés, ahol egyetlen résztvevő sem valamely állam képviseletében jut a világűrbe. A repülés időtartamáról csak annyit tudni, hogy néhány nap, pályájáról pedig Isaacman csak annyit közölt, hogy a poláris pálya nem valószínű, de jelentős apogeummagasságot szeretnének elérni.

A további három résztvevő közül még csak egynek ismert a neve. A 29 éves Hayley Arceneaux a küldetés egészségügyi tisztjeként szerepel a hírekben, mivel Memphisben (Tennessee) a St. Jude Children's Research Hospitalban orvosasszisztensként dolgozik, abban a kórházban, ahol gyerekkorában csontrákkal kezelték. Isaacman felhívására a kórház jelölte őt az űrrepülésre, így ő lehet minden idők egyik legfiatalabb űrhajósa. (E tekintetben a rekordot German Tyitov tartja, aki 1962-ben a Vosztok–2 fedélzetén mindössze 26 évesen hajtotta végre a második szovjet űrrepülést. Eddig a legfiatalabb amerikai űrhajós Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő volt, aki 31 évesen indult első űrrepülésére. Az ő rekordját Arceneaux vélhetően akkor is megdönti, ha az Inspiration4 repülés némi késedelmet szenved.)


A gyermekkorában rákból kigyógyult 29 éves Hayley Arceneaux lehet a legfiatalabb amerikai űrhajós, és az első, aki csontprotézissel jut a világűrbe. Ma abban a kórházban dolgozik asszisztensként, ahol gyermekkorában kezelték. Utazását biztatásnak szánja minden rákban szenvedő gyermek számára. (Kép: Inspiration4)

Arceneaux-t 2002-ben, tízéves korában kezelték csontrákkal. A New York Times értesülése szerint ő lesz az első személy, aki csontprotézissel juthat a világűrbe, ugyanis annak idején bal lábában a maradandó károsodást szenvedett csontjait részben fém rudakkal helyettesítették. Repülése új lehetőséget teremt a fogyatékkal élők számára, miközben a NASA hivatásos űrhajósaival szemben támasztott követelményei egyértelműen kizárják az ilyen jellegű fogyatékossággal élőket az űrhajósok közül. (Az ESA viszont éppen a mostani űrhajós-toborzásában nyitott utat a más jellegű testi fogyatékossággal élő paraűrhajósok számára.)

Hayley Arceneaux beszél életéről és a küldetésről a NewsNation csatorna tévéhíradójában. (Forrás: YouTube, NewsNation Now)

Az Inspiration4 repülés további két résztvevőjének az utazását is Isaacman finanszírozza. A harmadik ülésen utazót azok közül sorsolják ki, akik a meghirdetett időszakban adományukkal támogatták a St. Jude’s kórház működését, míg a negyedik ülés utasát azon vállalkozók közül sorsolja ki, akik Shift4Shop cégének ügyfelei. (Isaacman reményei szerint az akció eredményeképpen 200 millió dollár gyűlhet össze a kórház javára.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021