Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tovább késnek, de már nem sokat
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az Űrállomás és az USA - 2019.02.07 13:15.)

A NASA tegnapi bejelentése szerint mind a SpaceX, mind a Boeing új emberes űrhajójának első tesztrepülései megint csúsznak egy kicsit.

Az eddig aktuális tervek szerint a SpaceX Dragon-2 (Crew Dragon) űrhajója február végéig elindult volna a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Most ez nem történhet március 2-ánál korábban, ami önmagában nem túl nagy késést jelent. Az első repülés alkalmával természetesen még nem tartózkodik személyzet az űrhajó fedélzetén. A Dragon-2 felbocsátására szánt hordozórakétát már sikeresen tesztelték a floridai indítóállásban. A következő próbarepülés, immár Bob Behnken és Doug Hurley űrhajósokkal a fedélzeten, most júliusra várható.

A Boeing CST-100 (Starliner) űrhajójának legelső, még emberek nélküli útja március helyett április előtt nem várható. Az emberes berepülés (Mike Fincke és Nicole Mann NASA-űrhajósok, valamint Chris Ferguson Boeing-alkalmazott részvételével) nem történik meg augusztus előtt. Az amerikai űrhivatal közleménye szerint így több idő marad a szükséges tesztekre és ellenőrzésekre, valamint a repülésirányítók képzésére. Sem konkrét technikai problémát, sem a december–januári rekordhosszúságú (5 hetes), a NASA-t is érintő részleges kormányzati leállást nem nevezték meg indokként.


Fantáziaképen a Starliner (balra) és a Crew Dragon, alacsony Föld körüli pályán. (Kép: Boeing / SpaceX)

A február 6-án bejelentett késések miatt megnőtt a valószínűsége, hogy az idei év végéig mégsem indulhatnak be a rendszeres utak az ISS-hez az új, magánfejlesztésű amerikai űrhajókkal. A várakozások szerint nem a mostaniak voltak az utolsó halasztások... Ugyanakkor az orosz Szojuz űrhajókon 2019 végéig bérelnek helyeket, hogy amerikai űrhajósokat az ISS-re juttassanak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021