Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Műholdaktól az űrjogig
(Rovat: Űrpolitika, Álmuk a világűr - 2014.10.04 08:15.)

Torontóból jelentkezünk, a 65. Nemzetközi Világűrkongresszusról, ahol több mint ezer szakmai előadás hangzott el.

A Nemzetközi Világűrkongresszust évente rendezi meg a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law, IISL). A kongresszus nem csak szakmai előadásokról szól, hanem szerves része egy nagy kiállítás, az idei évben több mint 84 kiállítóval.

A koreai KARI-tól kezdve a német DLR-en keresztül a kanadai CSA-ig nagyon sok űrügynökség, űripari cég és intézmény képviselteti magát. Jelen van saját standdal több észak-amerikai és kanadai egyetem, akik űrmérnöki programot kínálnak mesterszakon vagy PhD program keretében. Nagy neves űripari cégek – mint a Lockheed Martin vagy a SpaceX – mellett idén is számos kis- és középvállalkozás jelent meg. Az egyik kiállító idén is a Berlin Space Technologies volt, akikről 2012-ben is hírt adtunk . A műholdakkal foglalkozó cég legutóbbi híradásunk óta jelentős személyi bővítést hajtott végre, immáron több mint húszan dolgoznak. A Tom Segert által alapított cég sikertörténete remekül illusztrálja, hogy egy egyetemi spin-off cég sikeres űripari vállalkozás lehet.


Kanada nincs nagyon messze Európától, így több közép-európai ország képviseltette magát egy-egy standdal a kiállításon, a cseh űrügynökség és az ukrajnai űrügynökség egyaránt jelen van. (Az Űrvilág cikkeit rendszeresen olvasók számára biztosan nem meglepő, hogy hazánk idén sem jelent meg ezen a kiállításon.)


A 2014-es konferenciára 3585 benyújtott munkából 1833 anyagot fogadtak el szóbeli előadásra, amelyek több mint száz technikai szekcióban hangoztak el. A plenáris üléseken olyan témákat jártak körbe különböző szakemberek részvételével, mint űripari cégek szerepvállalása a közeljövő emberes űrrepüléseiben, vagy az alacsony Föld körüli pályán lévő emberes jelenlét következő évei. Kiemelt előadás keretében foglalkoztak a Rosetta misszióval, amely a tervek szerint november 12-én fog leszállni a Csurjumov–Geraszimenko-üstökösre. A tudományos szekciók mellett egy űrjogi versenyt is szerveztek: jogi szakértőkből álló csapatoknak kellett egy fiktív ügyben (egy műhold által okozott elektromágneses interferenciával kapcsolatban) állást foglalniuk, képviselve a két oldalt. A versenyre több mint hatvan csapat nevezett, az elődöntőre kedden, a döntőre pedig csütörtökön került sor. A Nemzetközi Űrjogi Intézet által szervezett bírósági tárgyalásnak a torontói régi városháza adott otthont, a felkért bírák pedig a Hágai Nemzetközi Bíróság tagjai.


Pillanatképek a kiállításról.

Toronto egy multikulturális város, amit az idei évben a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által megrendezett magyar vacsora is jól tükrözött. A vacsorát ugyanis egy Torontóban élő magyar-thai család által üzemeltetett magyar-thai étteremben tartották, akik a frissen sült bécsi szeletet tavaszi tekerccsel szolgálták fel.

„Bár magyar résztvevők több alkalommal is összefutottak a Nemzetközi Világűrkongresszuson, az első hivatalos magyar vacsorát 2010-ben rendeztük meg Prágában. A Magyarországhoz közeli helyszín miatt a vacsorán több mint tíz magyar szakember vett részt. A 2010-es rendezvény sikerén felbuzdulva minden évben megszervezzük ezt a pár órás találkozót.” – mondta az Űrvilágnak Bacsárdi László, a MANT főtitkára.

„Örülök, hogy a Nemzetközi Világűrkongresszusra eljutó tagjaink az idei évben is megteremtették annak a lehetőségét, hogy hazai és külföldön élő magyar kutatók egy kis időt együtt tölthessenek” – tette hozzá Solymosi János, a MANT elnöke.


A magyar vacsora résztvevői, Chris Vasko (az SGAC elnöke), Solymosi János (BHE Bonn Hungary Kft.) és Solymosiné Molnár Margit, Bálint Tibor (NASA), Bacsárdi László (NymE, BME), Jambrich Melinda (Űrvilág).

A konferencia során hivatalosan is meghirdették a konferenciasorozat jövő évi rendezvényét, amelyre 2015 őszén Jeruzsálemben kerül majd sor.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024