Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Folytatódó bajkonuri feszültség
(Rovat: Űrpolitika, Orosz hordozórakéták - 2013.01.25 07:15.)

A kazah fél a kért 17 helyett legfeljebb csak 12 Proton-M indítást engedélyezett 2013-ra. Vajon mi lehet az űrrepülőtér sorsa a közeljövőben?

A döntés további feszültséghez vezethet az orosz-kazah űrkapcsolatokban. A 12-es szám mág a tavalyi előzetes kvótánál is alacsonyabb. Pedig a Kazahsztán területén fekvő történelmi indítóhely működése átvészelte a Szovjetunió felbomlását, s a szovjet űrprogram tulajdonképpeni örökösének számító oroszok 2050-ig tartó használatra kötöttek megállapodást a másik utódállammal, Kazahsztánnal. Bajkonur ma is Oroszország első számú starthelye, holott idegen földön található. Ugyanakkor az oroszok már építik a távol-keleti Amur-vidéken a Vosztocsnij nevű új bázisukat.

A kazah lépésre válaszul az oroszok csökkenthetik a 115 millió dollárnak megfelelő éves bérleti díjat, amit Bajkonur használatáért fizetnek. A Proton-M rakéta jelenleg a legnagyobb teljesítményű orosz hordozóeszköz. Nem csak kormányzati megrendelésre használják, de kereskedelmi úton is értékesítik kapacitását. 2012-ben a 24 bajkonuri startból 10-et hajtottak végre Proton-M rakétával (további kettőt a Proton-K változattal). Egyrészt a Protonokhoz hasonló képességű Angara rakéta még mindig csak fejlesztés alatt áll, másrészt Bajkonuron kívül sehol nincs olyan indítóállás, ahonnan Protonokat tudnának felbocsátani.


Egy az indítóállás felé tartó Proton rakéta. (Kép: RIA Novosztyi)

A korlátozásra indokul szolgálhat a Protonok mérgező hajtóanyaga. Tavaly két start is sikertelenül végződött – az egyik augusztusban, a másik decemberben. Szerencsére – legalábbis környezeti szempontból szerencsére – egyik sem közvetlenül az indítás után, hanem már a Föld körüli pályán, a Briz-M végfokozat hibájából. Emiatt aztán idén március vége előtt nem is újítják fel a startokat a Protonnal. Sokak szerint azonban a háttérben a feszültség igazi oka az oroszok tervezett „kivonulása” Bajkonurból, hisz Vosztocsnijból már akár 2015-ben végrehajthatják az első indítást. Ezzel feltehetően szükségtelenné válna az Angara rakéták kazahsztáni indítóállásának megépítése is, és leállna az erre szolgáló orosz-kazah Bajterek projekt. Az oroszok ugyancsak igyekeznek jobban kihasználni az északon fekvő Pleszecket – Bajkonur kárára.

Habár korábban úgy tűnt, Bajkonur sorsa 2050-ig el van rendezve, most mindez egyre valószínűtlenebbnek látszik. Az oroszok előbb-utóbb kétségtelenül máshová teszik át a székhelyüket. A kazahoknak viszont ott lesz egy űrrepülőterük. Vajon mire használják majd? Egy lehetséges jövőbeli partnerként Ukrajna jöhet szóba. A Proton-korlátozások bejelentésével egy időben röppent fel a hír, hogy az ukránok beszállnának a Bajterek projektbe, a Zenyit hordozórakétájuk számára építve új starthelyet.

Időközben azért a működés tovább folyik Bajkonurban. Az idénre tervezett első orosz start, egy Szojuz-2.1a rakétáé, már február 5-én megtörténhet. A hasznos teher egyszerre hat Globalstar távközlési hold lesz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024