Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Olimpia és űrkutatás (2. rész)
(Rovat: Új eszközök és anyagok - 2008.08.06 08:00.)

Nemrég fenekestől felforgatta az úszóvilágot egy új úszódressz, amelynek viselői sorra döntik meg a világcsúcsokat. A NASA kutatóinak segítségével kifejlesztett ruha főszerephez juthat Pekingben is.

A versenyeket természetesen nem a ruha „nyeri meg”, hiszen kell legyen benne egy kitűnő sportoló is! A csúcstechnológiával készült sportruházat viszont megadhatja azt a szükséges pluszt, ami a centiméterek és a századmásodpercek elleni harcban a vetélytársak legyőzéséhez szükséges. A Speedo sportszergyártó cég által piacra dobott úszóruháról a hazai sajtóban is bőségesen olvashattunk. Aki eddig még nem találkozott a témával, annak röviden: a Speedo februárban mutatta be az LZR Racer nevű új úszódresszét. Azóta a sportágban negyvennél is több világrekordot döntöttek meg viselői, s a cég sikere máris érzékenyen érinti a piaci versenytársait. Mi itt most nem az úszócsúcsokra koncentrálunk – a várakozások szerint ezekkel lesznek tele nemsokára az olimpiai sporttudósítások. Inkább a fejlesztés hátterét szeretnénk bemutatni.

Az úszóruha anyagát az amerikai repülési és űrkutatási hivatal Langley Kutatóközpontjában (Hampton, Virginia, USA) kísérletezték ki, ugyanabban a szélcsatornában, amelyben például az űrrepülőgépek aerodinamikai tulajdonságait is vizsgálták. A NASA több évtizedes gyakorlattal rendelkezik a gázok és folyadékok dinamikájának, a közegellenállás csökkentésének kutatása terén. Akár a repülőgépek és űrhajók levegőbeli, akár az úszók vízbeli mozgásáról van szó, a jelenségek hátterében álló fizikai törvények ugyanazok.

A ruha anyaga egy igen könnyű, de erős műanyag. A kutatómunka során közel hatvanféle különböző anyag közegellenállási tulajdonságait vizsgálták. Az addig szokatlan feladathoz a módszereket külön ki kellett dolgozni. Egy a vízben kb. 2 m/s sebességgel úszó embert a szélcsatornában egy 28 m/s sebességgel haladó áramlás útjába helyezett, alumíniumlemezre erősített csövekkel szimuláltak. Az együttműködés alapján az adatokat a Speedo szakemberei kapták meg.A férfi és női úszóruhák különböző, a test kisebb-nagyobb felületét befedő változatban készülnek. (Képek: www.speedo80.com)

Az újonnan kifejlesztett ruha pozitív hatása abban rejlik, hogy úszás közben a vízben a test körül fellépő örvénylést csökkenti. Ezzel az úszó által befektetett energia nagyobb hányada fordítódik a haladásra. Becslések szerint egy élvonalbeli úszó teljesítményét kb. 2%-kal javíthatja ez az eszköz, amit a Nemzetközi Úszószövetség engedélyezett. Sokan attól félnek, hogy az úszásban is egyfajta technológiai versengés indulhat meg. A legsportszerűbb nyilván az volna, ha mindenki azonos feltételekkel, azonos anyagú ruhában indulhatna. (Az ókori görögök még meztelenül indultak a játékokon...)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024