Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Közelebb a Holdhoz a Beresit
(Rovat: Szárnyaló képzelet, A Holdnál - 2019.03.24 07:15.)

A február végén startolt izraeli űrszonda március 19-én elvégezte utolsó nagy pályamagasság-megemelő manőverét. Április 4-én állhat Hold körüli pályára, majd 11-én érheti el a felszínt.

Az elsősorban magánbefektetésekből megépült Beresit (Genezis, Teremtés könyve, más átírással Berésít) a floridai Cape Canaveralről indult február 21-én (magyar idő szerint már 22-én), egy indonéz távközlési műholddal és egy kísérleti amerikai katonai műholddal (F5) „társbérletben”, a SpaceX Falcon-9 rakétájával. Míg a Nusantara Satu távközlési hold és az F5 elnyúlt átmeneti pályáját az Egyenlítő fölött 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius körpályává alakították, addig a Beresit hajtóműveivel fokozatosan megemelték az űreszköz pályája földtávoli pontjának magasságát. Az első ilyen manőver február 24-én volt és 30 másodpercen át tartott. Február 28-án 4 percen át, március 7-én pedig 2 perc 32 másodpercig működtették a hajtóművet. A sorozatban az utolsó nagy, ezúttal 1 perces pályamódosító manőver is sikeresen lezajlott március 19-én. (Menet közben természetesen egyéb kisebb, korrekciós jellegű pályamódosításokra is volt és lesz is szükség.)


A Beresit pályájának szakaszai a Hold fokozatos eléréség. (Kép: SpaceIL)

Mostanra a Beresit elegendően messze, több mint 400 ezer km-ig eljut elnyúlt Föld körüli elliptikus pályája mentén, így csak a Holddal való „találkozás” van hátra. Ennek április 4-én jön el az ideje, amikor az űreszközt a Hold körüli pályára tervezik állítani. Ehhez is szükség lesz majd a hajtómű munkájára, ahogy az égitest felszínének fokozatos megközelítéséhez is. Az izraeli egység április 11-én kísérli meg a sima leszállást a Derültség tengere (Mare Serenitatis) térségében. A hely a Hold innenső féltekéjének északi részén található.


A Holdon állva a Beresit kieresztett lábaival együtt 2,3 m átmérőjű és 1,5 m magas lesz. Ezen a képen még a földi szerelőcsarnokban láthatjuk, rajta a napelemtáblákkal. Ha minden jól megy, Izrael lehet a negyedik ország, amelynek űreszköze sima leszállást hajt végre égi kísérőnk felszínén. (Kép: SpaceIL)

Nem sokkal a start után kiderült, hogy a Beresit csillagérzékelő kameráit túlságosan elvakította a Nap fénye, ezért az irányítóknak módosítaniuk kellett az eljáráson. Ezeknek a berendezéseknek a szerepe az űrszonda térbeli helyzetének meghatározása a csillagok ismert pozíciói alapján. Menet közben egyszer váratlanul újraindult az űrszonda fedélzeti számítógépe, ami késleltette ugyan az egyik pályamódosító manővert, de ezen kívül nem okozott különösebb gondot.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021