Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Starlink: márciusban először
(Rovat: SpaceX, Lássuk és halljuk egymást - 2021.03.04 12:15.)

Egy Falcon-9 rakétával újabb 60 műholdat indídottak a SpaceX kiépítés alatt levő internetszolgáltató műholdrendszébe.

Az elmúlt közel két év alatt olvasóink már megszokhatták a 60-as (vagy esetenként közel 60-as) csoportokban indított Starlink holdak startjairól szóló beszámolóinkat. Az első ilyen adag 2019 májusában került alacsony Föld körüli pályára. Most, március 4-én, magyar idő szerint 9:25-kor pedig már a huszadik alkalommal történt meg ugyanez. Az előző két Starlink indítás februáran történt, kis híján a mostani is, és márciusban is számíthatunk még hasonló(k)ra. A legutóbbi alkalom óta eltelt rövid időre való tekintettel kevés új információval szolgálhatunk a rendszer állapotával, a szolgáltatások mostanában induló bevezetésével kapcsolatban. Ami fontos, azt előző cikkünkben elolvashatják. Mint korábban megírtuk, már nem csak Észak-Amerikában, de Nagy-Britanniában is folyik a rendszer béta-tesztelése. Az eredmények azt mutatják, hogy az átviteli (letöltési) sebesség a jelenlegi kiépítés mellett 50 és 150 megabit/s között változik, a késleltetés általában 20 és 40 ms közötti. Egyik olvasónk, aki érdeklődőként előzetesen regisztrált a Starlinknél, néhány napja azt a tájékoztatást kapta, hogy márciustól már lehet letéti díjat fizetni. Ha majd elindul, a szolgáltatást a befizetések sorendjében teszik majd elérhetővé a felhasználóknak. Nyugat-Európában ez még 2021 végéig, Magyarországon várhatóan 2022-ben történik meg.


A Starlink egyik korábbi éjszakai indítása (v1.0 L18, 2021. február 4.) egy látványos, hosszú expozíciós idővel készített fotón. (Kép: Julia Bergeron / NasaSpaceFlight.com)

Az alábbiakban a mai start technikai részletei közül említünk érdekességeket. Ezt az indítást a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának 39A jelű, a SpaceX által bérelt starthelyéről végezték el. Az esemény január óta húzódott, innen az indítás v1.0 L17 megjelölése (hiszen időközben az L18-as és L19-es számú startot is végrehajtották már). A v1.0 jelzés a műholdak változatára utal, a korábbi, v0.9-es variánsból egyszer (2019. május 24-én) állt pályára egyetlen 60-as csoport. Mindez nem jelenti azt, hogy a v1.0 műholdakon ne vezettek volna be menet közben újításokat. A 260 kg tömegű űreszközöket a SpaceX saját, Redmondban (Washington állam) működő üzemében gyártják. Végső állomáshelyük a felszín fölött 550 km magasban húzódó, 56°-os hajlásszögű pályákon lesz.

A Falcon-9 rakétának ezúttal a B1049-es sorozatszámú első fokozatát használták. Ez immár nyolcadik alkalommal repült, ami a nemrég, januárban elért újrahasznosítási csúcs beállítását jelenti. A szóban forgó B1049-es fokozat a legutóbbi bevetésekor, tavaly november vége felé is 60 Starlink holdat helyezett pályára. Ezúttal is sikerült visszahozni függőleges helyzetben, az Atlanti-óceánon rá várakozó úszó platformra. (Az előző Starlink indításkor ez a művelet nem sikerült a hatodik útját teljesítő B1059 fokozattal.)

A Starlink felbocsátások sorozata a papírforma szerint március 8-án folytatódik, hacsak nem jön közbe valamilyen időjárási vagy technikai akadály.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024