Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

39A: bérleti megállapodás
(Rovat: SpaceX, Amerika hordozórakétái - 2014.04.18 07:15.)

A NASA megegyezett a SpaceX vállalattal a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállásásnak bérbeadásáról.

Ahogyan azt tavaly év végén, a tárgyalások megkezdésekor megírtuk, a történelmi indítóállás jövőjében a magánszektor veszi át a főszerepet. A hétfőn megkötött megállapodás egyelőre 20 éves időtartamra szól. Eszerint a NASA átengedi a 39A startállás használatát a Space Exploration Technologies (SpaceX) magáncégnek, akik innen tervezik indítani most még fejlesztés alatt levő Falcon Heavy nehézrakétáikat. Az első ilyen alkalom 2015-ben várható. A 39A régebben az Apollo programban játszott fontos szerepet, utóbb az amerikai űrrepülőgépek indítását végezték innen. Az űrrepülőgépes program 2011-es befejezése óta használaton kívül maradt. A legutolsó start az Atlantis (STS-135) repülése volt innen.


Csoportkép a 39A előtt április 14-én, a megállapodás megkötése alkalmából. Balról jobbra Charles Bolden, a NASA vezetője, Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és operatív igazgatója, valamint Robert Cabana, a Kennedy Űrközpont igazgatója. (Kép: collectSPACE)

A szerződés értelmében a SpaceX végez ugyan módosításokat a startállásban, de bizonyos „történelmi jelentőségű” elemeket változatlanul hagy a létesítményben. A 39A jelű indítóhely az 1960-as években épült, az Apollo program Saturn-V rakétája céljára. Összesen 94 űrstartot hajtottak végre innen, az elsőt 1967 novemberében. Az indítások megoszlása: 12 Saturn-V és 82 space shuttle. Talán a legnevezetesebbek az Apollo-8 (az első Holdhoz vezető út), az Apollo-11 (az első holdraszállás), a Skylab űrállomás pályára állítása, és az STS-1, az első űrrepülőgépes küldetés.


A 39A starthely légifotón. (Kép: NASA)

A SpaceX mostantól már három amerikai indítóhely fölött rendelkezik. Ők használják ugyanitt Floridában a Cape Canaveral 40-es számú komplexumát, és Dél-Kaliforniában, a Vandenberg Légitámaszponton a 4E indítóhelyet. Ezeken felül tervbe vették egy új bázis létrehozását Texas államban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024