Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rosetta - A cél új, a rakéta (majdnem) a régi
(Rovat: Rosetta üstökösprogram, A Nap és bolygótestvéreink , Európa igáslovai a világűrben - 2003.05.29 20:12.)

Megszületett a végleges döntés: a Rosetta várhatóan 2004 februárjában indulhat útnak. Új célpontja a Csurjumov-Geraszimenko, hordozóeszköze pedig az Ariane 5 kismértékben módosított változata lesz.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Rosetta üstökösszonda lehetséges új célpontjai között szerepelt a Csurjumov-Geraszimenko üstökös is. Néhány nappal ezelőtt az ESA tudományos programokért felelős bizottsága jóváhagyta az új célpontot, így az űrszonda várhatóan februárban elindulhat úttörő vállalkozására.

Az új program végrehajtásának két fő akadálya volt. Az egyik a finanszírozás kérdése: a starthalasztás ugyanis hozzávetőlegesen 70 millió Euróba kerül. Erről az összegről döntött végül az ESA Miniszteri Gyűlése, amely jóváhagyta a program végrehajtásához szükséges többletköltség felhasználását.
A másik probléma a hordozórakéta kérdése. Az Ariane 5 alapváltozata (Ariane 5 G) ugyanis valamivel gyengébb teljesítménű a szükségesnél, a megnövelt tolóerejű változat (Ariane 5 ECA) körül (tavaly decemberi katasztrófája miatt) pedig jelenleg nagy a bizonytalanság (a tervek szerint hamarosan egy kísérleti indításon, próbateher használatával ellenőrzik a módosított rendszereket, ezután kerülhet csak sor az első bérindításra). A Rosetta indításához az alapváltozat kismértékben módosított példányát (Ariane 5 G+, megnövelt tolóerejű végfokozattal) tervezik felhasználni.


A Rosetta megérkezik a kiválasztott célponthoz (ESA grafika)

Emellett, a tudományos szakértők hamarosan megkezdik egy alternatív indítási időpont vizsgálatát, ugyanehhez az üstököshöz. A "tartalék" időpont 2005 februárja, a használandó rakéta típusa jelenleg nem ismert. Egyes hírek szerint az Ariane 5 ECA, vagy az orosz Proton jöhetne számításba - előbbi az első példány kudarca miatt problémás, az utóbbinak pedig az orrkúpját kellene átalakítani, hogy csatlakozatni lehessen hozzá a Rosettát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021