Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás Budapesten
(Rovat: Nyereség a kontinensnek, GMES - Copernicus , Navigáció és térképészet - 2013.03.08 06:15.)

A European Space Expo nevű rendezvény hamarosan a budapesti Erzsébet térre érkezik. A program március 20-25. között lesz látogatható, a belépés ingyenes.

A European Space Expo egy új vándorkiállítás, amely most eljut hazánkba is, hogy bemutassa: az űrtevékenység hogyan segíti mindennapi életünket. Az interaktív kiállításra érkezők láthatják, sőt „megérinthetik” az innovatív űrtechnológiák és szolgáltatások sorát. A Space Expo célja megmutatni az európai polgároknak, hogy az Európai Unió költségvetéséből az űrtevékenységbe fektetett pénzek hogyan térülnek meg. Ma már több mint harmincezer azoknak a különféle alkalmazásoknak a száma, amelyek az európai műholdas navigációs programokon (EGNOS, Galileo), vagy a műholdas távérzékelésen (GMES vagy újabban Copernicus program) alapulnak. Található közöttük a közlekedést hatékonyabbá tevő, a mezőgazdasági termelést, a halászatot segítő, környezetvédelmi vagy biztonságnövelő eljárás.


A vándorkiállítást már eddig százezernél is többen látták Koppenhágában, Toulouse-ban, Helsinkiben, Bécsben, Brüsszelben, Larnacában, Londonban és Madridban. Most a budapesti Erzsébet téren várják az érdeklődőket, március 20-25. között. A Space Expo az elkövetkező két év során még számos európai városba jut el.


A bemutatóra ellátogatók a Copernicus (GMES) program öt fő hasznosítási területével ismerkedhetnek meg: fenntartható fejlődés és energia, mezőgazdaság és halászat, egészség és környezet, klímaváltozás, valamint katasztrófavédelem. A kiállítótér közepét az Omniglobe, a Föld interaktív térbeli modellje foglalja el. Láthatók rajta például a tengerhőmérsékletre, a légi forgalomra, az erdőtüzekre, és még sok más érdekes témára vonatkozó információs anyagok. Ugyancsak fontos helyet foglal el kiállításon a Galileo, Európa most kiépülő saját műholdas navigációs rendszere. Az Omniglobe megmutatja a teljes, majdan 30 műholdból álló rendszert.


A kiállítási anyagok mellett gazdag előadási program várja az érdeklődőket. Ezen hazai űripari cégek, kutatóintézetek, egyetemek mutatják be saját, az űrtevékenységgel kapcsolatos munkájukat, természetesen magyar nyelven. A Space Expo külön szeretettel várja a legfiatalabbakat: a gyerek számára fejtörők, rajzolási lehetőség, poszterek lesznek, hogy játékos formában kerüljenek közelebb a mindennapi űralkalmazásokhoz. Iskolai csoportok számára vezetett látogatást biztosítanak.

A European Space Expo szervezői számítanak mindenki érdeklődésére! A kiállításra a belépés díjtalan. A helyszín Budapest központjában az Erzsébet tér. A nyitvatartási idő március 20-25. között hétköznapokon 9-től 18 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024