Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Beidou műholdpáros, idén harmadszor
(Rovat: Navigáció és térképészet, Kínai műholdak - 2018.03.31 07:15.)

Rákapcsoltak a kínai navigációs műholdrendszer bővítésére: ismét két, közepes magasságú pályára kerülő Beidou hold indult.

A március 29-én magyar idő szerint 19:56-kor végrehajtott indítás volt aznap a harmadik, előtte már Indiából és Oroszországból is történt egy-egy űrstart. A Hszicsangból (Xichang) felemelkedő Hosszú Menetelés-3B hordozórakéta két kínai Beidou navigációs műholdat juttatott Föld körüli pályára. A Beidou-3MEO5 (Beidou-30) és Beidou-3MEO6 (Beidou-31) a már működő társaikhoz csatlakoznak, hogy mielőbb teljessé váljon a konstelláció, amellyel globális hely- és időmeghatározó szolgáltatást nyújthatnak.


Fantáziaképen egy Beidou-3 műhold a Föld körül. (Kép: J. Huart)

A katonai fennhatóság alatt épülő kínai globális navigációs műholdrendszer szerepe és működési elve is hasonló az amerikai GPS-hez, az orosz GLONASSZ-hoz és az – egyedüli módon polgári irányítású – európai Galileóhoz. A Beidou műholdjainak zöme közepes (21 500 km körüli) magasságú, 55,5° hajlásszögű pályán kering (ilyenek lesznek a most felbocsátott páros tagjai is), de a kínaiak alkalmaznak a konstellációban 36 ezer km magasan keringő geoszinkron és geostacionárius (vagyis az egyenlítői sík közelében keringő geoszinkron) műholdakat is. A most indított modernizált Beidou-3 variáns starttömege 1014 kg, a műholdtest 2,25 × 1,0 × 1,22 méteres.

Egyetlen vevőberendezéssel, valós időben a Beidou vízszintes irányban 6 m-es, függőleges irányban 10 m-es pontosságú helymeghatározást nyújt civil felhasználóinak. A kínai rendszer első fázisát 2003-ban kezdték kiépíteni, a második ütem 2012-ben indult. Ennek eredményeképp Kínában és környezetében vált először teljes körűen elérhetővé a szolgáltatás. A fejlesztés most folyó harmadik szakaszának végén, 2020-ban válik maradéktalanul globális lefedettségűvé a Beidou navigációs műholdrendszer. A konstelláció ekkor 27 működő közepes magasságú pályás, 5 geostacionárius és 3 geoszinkron űreszközzel rendelkezik majd.

A csütörtöki start volt Kínából idén a kilencedik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024