Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újra kommunikál a CAPSTONE
(Rovat: Minden jó, ha a vége jó..., Artemis , Kis űreszközök nagy szerepe - 2022.07.07 09:15.)

Szerencsés fordulat: sikerült kapcsolatba lépni a NASA Hold körüli pályára tartó kis űreszközével.

Tegnap arról adtunk hírt, hogy kommunikációs problémák hátráltatják a CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) terv szerinti külderését. A 12 egységnyi (12U), 25 kg tömegű CubeSat június 28-án állt Föld körüli pályára Új-Zélandból, és július 4-én vált el az Electron rakéta átalakított utolsó fokozatától (Photon). A problémák az önállósodást követő napon, 11 órával később kezdődtek, amikor a CAPSTONE másodszor haladt át a NASA mélyűri követőállomásainak (Deep Space Network, DSN) egyike felett.

A CAPSTONE feladata egy speciális, még soha nem használt Hold körüli pálya (near-rectilinear halo orbit, NRHO) kipróbálása, amelyre később az Artemis program egyik kulcselemét, a Lunar Gateway holdi űrállomást szánják. A kis „úttörő” az év vége felé, bonyolult útvonalon, a Földtől egészen 1,2 millió km-ig távolodva jut el a megcélzott pályáig, a lehető legkisebb hajtóanyag-felhasználással. Ez került veszélybe akkor, amikor megszűnt a rádiókapcsolat a földi irányítók és a CAPSTONE között.

Legújabban viszont jó hírek érkeztek: az űreszköz irányítását végző Advanced Space cég szakembereinek július 6-án sikerült helyreállítani a kommunikációs kapcsolatot a CAPSTONE-nal. A mintegy 4 órával később beérkező részéletes telemetriai adatok tanúsága szerint a fedélzeti rendszerek rendben működnek. Az irányítók meg vannak győződve róla, hogy az elvégzett konfigurációs változtatások megakadályozzák, hogy ez a fajta hiba újra előforduljon. A NASA közleménye szerint a rendellenesség a kommunikációs rendszer beüzemelése során lépett fel.

A közjáték miatt el kellett napolni a CAPSTONE első pályamódosító manőverét, amelyet július 5-ére terveztek. De még semmi sincs veszve, ma végrehajtják a pályaemelést. Ha a továbbiakban minden jól megy, a CAPSTONE november 13-án éri majd el az NRHO-t.


(Fantáziakép: Advanced Space / Terran Orbital)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021