Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Zöldségtermesztés űrmódszerekkel
(Rovat: Mezőgazdaság, Új eszközök és anyagok , Emberes Mars-utazás? - 2018.05.07 08:15.)

A Mars-utazás meglebegtetett terve hatására hatékonyabb lehet a földi paradicsomtermesztés. Bár a Mars is vörös és gömbölyű, akárcsak az érett paradicsom, az összefüggés bonyolultabb.

A holland Groen Agro Control cég olyannyira komolyan vette Obama volt amerikai elnök 2010-es beszédét a Mars-utazásról, hogy azonnal elkezdték kikísérletezni a különböző növények űrbeli termesztésének hatékonyabb módszereit. Fáradozásuk nem bizonyult hiábavalónak. Arról persze szó sincs, hogy valaki máris a Marsra indulna, de a tapasztalatok legalább a földi zöldségtermesztésben hasznosultak.

A kihívást az jelentette, hogy a világűrben a növények trágyázását csak a rendelkezésre álló, vagyis az űrhajón magukkal vitt ásványi anyagokkal lehet elvégezni, miközben a lehető legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű termést kívánjuk elérni. Emellett a növények által elpárologtatott vizet minimális tisztítás után ivóvízként szeretnék hasznosítani, ezért különösen körültekintően kell az ásványi anyagokat adagolni. Vizsgálataikhoz a cégnél zárt rendszert építettek, amelyben paradicsomot és paprikát termesztettek, miközben pontosan ellenőrzött mennyiségben adagoltak 16 különböző ásványi anyagot. Utóbbi adatokat vetették össze a hozam mennyiségével és minőségével, korrelációt keresve.


A holland Groen Agro Control kísérleti rendszere 16 ásványi anyag pontos és ellenőrzött adagolását követi paradicsom és paprika termesztésénél. (Kép: Groen Agro Control)

A cég munkatársai 2013-ban egy rendezvényen kerültek kapcsolatba az ESA technológia transzfer programjával, itt merült fel az ötlet, hogy a földi kertészetekben a pontosabb trágyázást segítő, intelligens szolgáltatást dolgozzanak ki. Azokból a környezeti feltételekből indultak ki, amelyeket az ESA a zárt, mikroökológiai életfenntartó rendszerek számára az ezekkel foglalkozó MELiSSA programban előír, vagyis a rendszerben a szerves hulladékot és a szén-dioxidot teljes egészében oxigénné, vízzé és táplálékká kell alakítani. A MELiSSA program célja, hogy a hosszú időtartamú űrutazások céljaira olyan önfenntartó élelmezési rendszereket fejlesszenek ki, amelyek nem támaszkodnak a földi utánpótlásra.


Az ESA MELiSSA projektje keretében zárt ökológiai rendszerekkel kísérleteznek. A képen látható AlgoSolis létesítmény a franciaországi Saint-Nazaire-ben működik, itt azonban nem paradicsommal, hanem mikroalgákkal kísérleteznek, amelyekkel bioüzemanyagokat, oxigént és élelmet állítanak elő, amellett a mikroalgák megtisztítják a szennyvizet és kivonják a szén-dioxidot a légkörből. Az AlgoSolis célja, hogy módszereket dolgozzanak ki algaalapú termékek ipari méretű termeléséhez. (Kép: Université de Nantes)

Az űrbeli viszonyokat utánzó zárt rendszerben irányított ásványianyag-adagolással végzett első kísérleteik eredményei alapján a Groen Agro Control olyan rendszert dolgozott ki kertészetek számára, amellyel a tápanyagok pontosa adagolásával maximalizálhatják a növények növekedését és a hozamot. A szolgáltatásban részt vevő termesztők, akik többek közt paradicsomot, paprikát, uborkát, padlizsánt, rózsát és gerberát termesztenek, hetente mintát vesznek a trágyázásra használt tápoldatból és a rendszerből elszivárgó folyadékból. A mintákat a cég laboratóriumában elemzik, az eredményeket elküldik a termesztőknek, egyúttal javaslatot tesznek, ha a 16 vizsgált ásványi anyag közül valamelyiknek a mennyiségét célszerű megváltoztatni. Az ásványi anyagok optimális felhasználása a növény életciklusa során, illetve a környezeti feltételektől függően változik, amit ugyancsak figyelembe vesznek.

Egyik ügyfelük, a holland Zwingrow már az első szezonban kedvező tapasztalatokról számolt be a narancssárga csemegepaprika termesztésében. A növények jobban növekedtek, egészségesebbek voltak, a termés pedig körülbelül 5%-kal nőtt. Azt azonban a cég tulajdonosa elismerte, hogy egyetlen szezon alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen nehéz az új rendszer alkalmazásának és az esetleg kedvezőbb környezeti, időjárási feltételeknek a hatását szétválasztani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024