Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Merkúr és Mercury
(Rovat: Mercury és Gemini, MESSENGER - 2011.05.05 07:15.)

Két űrvonatkozású bélyeget bocsátott ki tegnap az Egyesült Államok postaigazgatása, amelyekben közös a Mercury (Merkúr) szó.

Az érdekes párosítás egyik bélyegének apropója, hogy ma, május 5-én van az első amerikai űrhajós, Alan Shepard 15 perces „űrugrásának” az 50 éves évfordulója. A Freedom-7 történelmi repülése az amerikai űrprogram nagy évtizedének nyitánya volt, amelynek végére emberek jutottak el a Hold felszínére. A bélyegen Shepard arcképe, a Redstone rakéta és a Mercury program első, a Freedom-7 névre keresztelt űrhajója látható.Alan Shepard Mercury-űrhajós (fent) és a MESSENGER Merkúr-szonda (lent) a két új amerikai bélyegen. A bélyegpárt május 4-én a floridai Kennedy Űrközpont látogatóközpontjában hozták ünnepélyesen forgalomba. A két téma egy másik közös vonása, hogy mind Shepard, mind a MESSENGER űrszonda Floridából startolt. (Kép: USPS)

A másik bélyegen is szerepel a Mercury felirat, ezúttal a Merkúr, a Naprendszer legbelső bolygója angol neveként. Hat és fél éves repülés után idén állt ugyanis pályára a bolygó körül a NASA MESSENGER űrszondája. A sikeres lefékezés után a szonda megkezdte a bolygó felszínének és környezetének tanulmányozását.

Érdekesség, hogy az Alan Shepard arcképét ábrázoló bélyeg az első olyan amerikai kiadás, amely személy szerint egy adott űrhajósnak állít emléket. A szabályok értelmében legalább öt évnek el kell telnie egy személy halála után, mielőtt bélyeget adhatnak ki róla az Egyesült Államokban (Shepard 1998-ban hunyt el). Emellett az eseménynek történelmi jelentőségűnek kell lennie, a kapcsolódó kerek évfordulótól pedig megkövetelik, hogy legalább ötvenedik, vagy annak a többszöröse legyen. A mostani esetben minden feltétel teljesült.

Shepard repüléséről öt évvel ezelőtt, a 45. évforduló alkalmával közöltünk kétrészes cikksorozatot, amit ezúttal is ajánlunk kedves olvasóink figyelmébe!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023