Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Fejlógatott helyzet
(Rovat: Magyar a világűrben - 2021.04.03 06:45.)

Friedrich Trendelenburg volt az, akiről az űrhajósjelöltek vizsgálatakor is alkalmazott fejlógatott testhelyzetetet elnevezték. Megvan negyedik rejtvényünk nyertese!

Az első magyar űrrepülés 40. évfordulójának évében, 2020 végén jelent meg a szerző magánkiadásában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a Repülőorvosi Alapítvány támogatásával dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című kötete.

„Büszkék lehetünk arra, hogy a levegő és az űr meghódításában még a múlt században mi magyarok is részt vehettünk. Az űrrepülések hajnalán, 1980-ban Magyarország űrhajósa, Farkas Bertalan, a világon a hetedik nemzet képviselőjeként jutott ki a Föld körüli pályára. Azóta felnőtt egy generáció, amely már nem emlékezhet a magyar űrrepülés körülményeire. Indokolt volt tehát az első magyar űrrepülés történetének tudományos igényű feldolgozása” – olvasható abban a részletes ismertetőben, amelyet decemberben a könyvről írtunk.


Mivel a könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, külön örömünkre szolgál, hogy a KKM felajánlása nyomán összesen öt példányt sorsolhatunk ki belőle az Űrvilág olvasói között. A hét elején megjelent negyedik rejtvénykérdésünk, tegnap lezárult a beküldési határidő.

A kérdés az volt, hogy kiről nevezték el a testhelyzetet, amelyben az űrhajósjelölteket is vizsgálják. Ilyenkor a vízsinteshez képest akár 30 fokban, a fej irányában megdöntött billenőasztalon kell feküdni, így lehet a súlytalanság és a gravitációs terhelés hatásait tanulmányozni földi körülmények között. Fejlógatott testhelyzetben olyan hatások érik az űrhajósjelölteket, mint amilyenek a súlytalanságba érkezéskor. Ez az ún. Trendelenburg-testhelyzet, névadója pedig a német Friedrich Trendelenburg (1844–1924).

Köszönjük olvasóink aktivitását, a bő 30 beküldött helyes megfejtést. A beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Keszthelyi Kornél olvasónknak kedvezett, aki dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című kötetének egy példányát nyerte. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot, hogy el tudjuk juttatni hozzá a nyereményét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szívességéből még egy hasonló ajándékkönyvet tudunk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Így aki most nem nyert, az se adja fel a reményt. A jövő hét elején kezdődik az utolsó rejtvényforduló!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024