Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Enkuk és pékuk
(Rovat: Magyar a világűrben - 2021.03.27 08:15.)

Az 1914-ben orvosi Nobel-díjat kapott Bárány Róbert forgószéke segítségével vizsgálják az űrhajósjelölteket. Megvan harmadik rejtvényünk nyertese!

Az első magyar űrrepülés 40. évfordulójának évében, 2020 végén jelent meg a szerző magánkiadásában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a Repülőorvosi Alapítvány támogatásával dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című kötete.

„Büszkék lehetünk arra, hogy a levegő és az űr meghódításában még a múlt században mi magyarok is részt vehettünk. Az űrrepülések hajnalán, 1980-ban Magyarország űrhajósa, Farkas Bertalan, a világon a hetedik nemzet képviselőjeként jutott ki a Föld körüli pályára. Azóta felnőtt egy generáció, amely már nem emlékezhet a magyar űrrepülés körülményeire. Indokolt volt tehát az első magyar űrrepülés történetének tudományos igényű feldolgozása” – olvasható abban a részletes ismertetőben, amelyet decemberben a könyvről írtunk.


Mivel a könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, külön örömünkre szolgál, hogy a KKM felajánlása nyomán összesen öt példányt sorsolhatunk ki belőle az Űrvilág olvasói között. A hét elején megjelent harmadik rejtvénykérdésünk, tegnap lezárult a beküldési határidő.

A kérdés az volt, hogy az űrhajósjelöltek vizsgálatakor alkalmazott enkuk (NKUK) és pékuk (PKUK) eljárások során melyik Nobel-díjas magyar tudós eszközét használják, és melyik évben ítélték neki oda az orvosi Nobel-díjat? A helyes megfejtés Bárány Róbert, aki 1914-ben részesült a legmagasabb tudományos elismerésben az egyensúlyszerv fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért. Az általa kifejlesztett Bárány-féle forgószéket nem csak az űrhajósok, de a pilóták vizsgálatára és kiképzésekor, valamint egyensúlyvizsgálatokhoz és utazási betegség kezeléséhez is alkalmazzák.


Farkas Bertalan vizsgálata a Bárány-féle forgószékben a kecskeméti Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetben. (Kép: dr. Remes Péter)

Köszönjük olvasóink aktivitását, a 40 fölötti beküldött megfejtést. A többségük ezúttal is helyes volt, a hibátlan választ beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Basák Julianna olvasónknak kedvezett, aki dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című kötetének egy példányát nyerte. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot, hogy el tudjuk juttatni hozzá a nyereményét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szívességéből még két héten át egy-egy hasonló ajándékkönyvet tudunk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Így aki most nem nyert, az se adja fel a reményt. A jövő hét elején kezdődik a következő rejtvényforduló!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023