Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Az űrhajós-kiválasztás lépései
(Rovat: Magyar a világűrben - 2021.03.13 08:00.)

Az első magyar űrhajós kiválasztásának harmadik szakaszában a vizsgálatokat a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték. Megvan első rejtvényünk nyertese!

Az első magyar űrrepülés 40. évfordulójának évében, 2020 végén jelent meg a szerző magánkiadásában, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a Repülőorvosi Alapítvány támogatásával dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című kötete.

„Büszkék lehetünk arra, hogy a levegő és az űr meghódításában még a múlt században mi magyarok is részt vehettünk. Az űrrepülések hajnalán, 1980-ban Magyarország űrhajósa, Farkas Bertalan, a világon a hetedik nemzet képviselőjeként jutott ki a Föld körüli pályára. Azóta felnőtt egy generáció, amely már nem emlékezhet a magyar űrrepülés körülményeire. Indokolt volt tehát az első magyar űrrepülés történetének tudományos igényű feldolgozása” – olvasható abban a részletes ismertetőben, amelyet decemberben a könyvről írtunk.


Mivel a könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, külön örömünkre szolgál, hogy a KKM felajánlása nyomán összesen öt példányt sorsolhatunk ki belőle az Űrvilág olvasói között. A hét elején megjelent első rejtvénykérdésünk, tegnap lezárult a beküldési határidő.

A kérdés kapcsán megtudhattuk, hogy a magyar űrhajós kiválasztásának folyamata három fokozatból állt. Először az elsődleges orvosi vizsgálatokat végezték el, utána a terheléses és klinikai vizsgálatok következtek. Az kérdeztük, hogy milyen intézmény volt a helyszíne a harmadik és egyben utolsó fázisnak, a terheléses és kliniko-fiziológiai vizsgálatoknak? A helyes válasz a Gagarin Űrhajóskiképző Központ, amely a Moszkva közelében felépült Csillagvárosban található. Itt képezték korábban a szovjet űrhajósokat és az Interkozmosz programban velük együtt dolgozó külföldieket is, illetve manapság az orosz és a partner űrügynökségek űrhajósait. A központot Szergej Koroljov vezetésével 1960-ban hozták létre, 1968 óta viseli Jurij Gagarin nevét.


A Gagarin Űrhajóskiképző Központ. (Kép: Wikimedia)

Köszönjük olvasóink aktivitását, a több mint 40 beküldött megfejtést. Ha nem is mind, de a válaszok többsége helyes volt, az azokat beküldők neve pedig bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Nyulászi András olvasónknak kedvezett, aki dr. Remes Péter „Az első magyar űrrepülés története” című kötetének egy példányát nyerte. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot, hogy el tudjuk juttatni hozzá a nyereményét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szívességéből még négy héten át egy-egy hasonló ajándékkönyvet tudunk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Így aki most nem nyert, az se adja fel a reményt. A jövő hét elején kezdődik a következő rejtvényforduló!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023