Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újjáéledhet a OneWeb
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Üzlet és munkahely , Űrpolitika - 2020.07.08 07:15.)

A brit kormány július elején bejelentette, hogy felvásárolja a márciusban csődbe jutott brit–amerikai OneWeb céget.

Az egyik, műholdsereget pályára állítani szándékozó cég három starttal 74 műholdat állított Föld körüli pályára, majd a 34 műholdból álló harmadik adag startja után csődöt jelentett, mivel nem tudott elég befektetőt és előfizetőt bevonni a tervezett rendszer kiépítésébe és üzemeltetésébe. Az Egyesült Királyság kormányának döntését bejelentő közlemény nem tér ki arra, tervezik-e a rendszer kiépítésének folytatását, azaz további műholdak pályára állítását, és ha igen, mikor, mint ahogy egyelőre azt sem lehet tudni, mire akarják használni a már a Föld körül keringő műholdakat, illetve mely szervezet végezheti a műholdrendszer üzemeltetését.


A OneWeb 74 műholdat állított pályára a tervezett 650-ből, majd csődbe ment. (Fantáziarajz: nasaspaceflight.com)

Annyi biztos, hogy a megkötött felvásárlási szerződés 1 milliárd USA dollár értékű, amely összeget fele-fele arányban fizeti a brit kormány és az indiai székhelyű, de brit érdekeltségekkel is rendelkező Bharti Enterprises Ltd. (A cég eddig nem számított űripari szereplőnek, honlapjuk tanúsága szerint fő profiljuk a távközlés, a biztosítás, az ingatlankereskedelem, valamint a mezőgazdaság és élelmiszeripar. Ugyanakkor fontos célkitűzésük a minőségi oktatás nyújtása India elmaradott térségei számára.) A Bloomberg News értesülése szint az üzletet év végéig bonyolítják le, amelynek keretében a fenti összegért a vevők a OneWeb részvényeinek 45–45%-át kapják meg, míg a maradék 10% az eddigi befektetők tulajdonában marad. Ugyancsak a Bloomberg cikke szerint a Bharti Ltd. feladata lesz a rendszer üzemeltetése és a szolgáltatás értékesítése, míg a brit kormánynak nemzetbiztonsági megfontolások alapján beleszólása lesz abba, kik férhetnek hozzá a tervezett szolgáltatáshoz, illetve ha a céget ismét eladják, ki vásárolhatja meg. Az ügylet kapcsán Alok Sharma brit gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel is jelezni kívánják az Egyesült Királyság elkötelezettségét az űripar és űrtechnológia iránt.


A OneWeb floridai műholdgyárát a Kennedy Űrközpont szomszédságában építették fel. (Kép: OneWeb)

Megfigyelők szerint a brit kormány lépésében esetleg az is közrejátszhatott, hogy a megvásárolt rendszer alapjául szolgálhat az Egyesült Királyság független műholdas navigációs rendszerének, miután a Brexit következményeként az EU kizárta Nagy-Britanniát a Galileo legérzékenyebb szolgáltatásából. Ugyanakkor a nasaspaceflight.com cikke ezt tartja a bejelentés kevés konkrétuma közül a legmeglepőbbnek, hiszen az eredeti rendszert nem navigációs célokra tervezték. (A Brexit kapcsán a cikk azt is megemlíti, hogy az Egyesült Királyság éppen most esett el attól a lehetőségtől, hogy brit űripari vállalatok kapják az ESA-tól a Copernicus rendszer következő hat műholdja megépítésének fővállalkozói megbízását.)

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a OneWeb által az Ariane–6 rakéta első és további startjaira megkötött szerződést is átveszik-e a vevők.

A OneWeb műholdak első adagját 2019. február 27-én Francia Guyanából, Szojuz rakétával (VS21 start) állították Föld körüli pályára. (Forrás: Arianespace, YouTube)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024