Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Falcon Heavy: újabb siker
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2019.04.12 07:00.)

Elindult második repülésére a SpaceX nagyrakétája, amely egy szaúdi geostacionárius távközlési holdat állított pályára.

Mint az olvasóink előtt ismert, a Falcon Heavy a SpaceX nehézrakétája, egyben a ma elérhető kozmikus hordozórakéták közül a legnagyobb teljesítményű. Bemutatkozására 2018. február 6-án került sor. Akkor az első fokozat mindkét kiürült oldalsó segédrakétája sikeresen visszatért Floridába. A fokozat magját alkotó rakéta sima leszállása ugyanakkor nem sikerült, az az Atlanti-óceánba csapódott. A végfokozat viszont sikeresen Nap körüli pályára állította a ballasztként szolgáló, piros Tesla Roadstert, Elon Musk sportautóját. Ezekről az eseményekről az Űrvilágban beszámoltunk (ld. az oldal alján).


Információs ábra a Falcon Heavy második repüléséről (még egy korábbi startidőpont feltüntetésével). A tervek szerint az első rakétafokozat elhasznált egységei most is visszatértek: kettő a szárazföldre, Cape Canaveral területére (Landing Zone 1 és 2), egy az Atlanti-óceánra, az Of Course I Still Love You nevű úszó plaftormra. Az első fokozat három, a Falcon-9 rakétából származtatott egysége 9–9 Merlin-1D hajtóművel van felszerelve. (Kép: Geoff Barrett / Everyday Astronaut)

A rakéta, amely 64 tonnányi terhet tud alacsony Föld körüli pályára állítani, mostani második repülése (FH-002) során a szaúd-arábiai Arabsat-6A nehéz távközlési holdat indította geostacionárius átmeneti pályára. A start a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról történt április 12-én, magyar idő szerint 00:35-kor. A King Abdulaziz City of Science and Technology (KACST) még 2015 áprilisában rendelt meg az amerikai Lockheed Martintól két A2100-as műholdplatformon épített űreszközt. Egyikük a kettős nevet viselő, vegyes tulajdonú HellasSat-4 / SaudiGeoSat-1, melynek februári indításáról beszámoltunk. A másik műhold a most indított, teljes egészében szaúdi tulajdonú Arabsat-6A, melynek starttömege 6 tonna, tervezett élettartama 15 év, és a tervek szerint a 30,5°-os keleti hosszúság fölötti geostacionárius pozícióba kerül. A Lockheed Martin által épített eddigi legfejlettebb távközlési műhold televíziós műsorszórást, telefonos és internetes adatátvitelt, titkosított kommunikációt végez majd közel-keleti, afrikai és európai lefedettséggel.

A Falcon Heavy második indítása eseményeinek visszajátszása. (Videó: SpaceX)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024