Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Közös indiai–amerikai radarműholdat terveznek
(Rovat: Környezetünk védelme, Katasztrófák ellen , India a világűrben - 2016.08.14 08:15.)

A két mikrohullámú frekvenciasávban működő NISAR 2021-ben állhat pályára.

Az Indiai Űrügynökség (ISRO) és a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) közös projektje keretében apertúraszintézises radarberendezéssel (Synthetic Aperture Radar, SAR) felszerelt műhold előkészületei folynak. A 2021-ben indítandó NISAR (NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar) az L- és S-sávban is működik majd.

A munkamegosztás keretében az indiai fél feladata lesz az S-sávú radar, a műhold fedélzeti kiszolgáló berendezéseit tartalmazó platform, az adattovábbító rendszer megépítése, a műhold végső összeszerelése és tesztelése, valamint a pályára állítás az indiai GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) rakétával. Ugyancsak az ISRO végzi majd a pályán levű űreszköz irányításával kapcsolatos feladatokat. A JPL hozzájárulása az L-sávú radar fejlesztése, a 12 m átmérőjű, a pályán kinyitható antenna elkészítése, a pontos pályameghatározásra használandó GPS vevőberendezés és az adatrögzítés biztosítása.


A NISAR a Föld körül. (Fantáziakép: NASA JPL)

A radaros távérzékelő műhold adatai számos területen alkalmazhatók. Ilyen például a természeti erőforrások felmérése, változáskövetés, mezőgazdasági termésbecslés, a talaj nedvességtartalmának mérése, katasztrófák (árvizek, tengeri olajszennyeződések, földcsuszamlások, földrengések, szökőárak) következményeinek megfigyelése, a védekezés segítése, a tengerpartok eróziójának, a partvonal változásának vizsgálata, a jégtakaró megfigyelése, felszíndeformációs vizsgálatok, és még sok más.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024