Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Drágul és késik az ICESat-2
(Rovat: Környezetünk védelme - 2014.06.08 08:15.)

A földi jégtakarót kutató új amerikai műhold 200 millió dollárral kerülhet többe a tervezettnél, és akár két évet is csúszhat a startja.

Az ICESat-2 (Ice, Cloud, and land Elevation Satellite-2) a hasonló nevű, csak kettes sorszám nélküli elődjéhez hasonlóan lézeres magasságmérővel lesz felszerelve. A műhold egyetlen tudományos műszere (Advanced Topographic Laser Altimeter System, ATLAS) újonnan készül, méghozzá „házon belül”, a NASA Goddard Űrközpontjában. A 2003 és 2009 között működött eredeti ICESat holdon még egy másfajta berendezés szolgált. A körvonalazódó költségtúllépést és késést épp az ATLAS fejlesztésének nem várt bonyolultsága okozza.


Az ICESat-2 munka közben. (Fantáziakép: NASA)

Az amerikai űrhivatal 2012-ben 559 millió dolláros tervezett költséggel fogadta el az ICESat-2 programját. Ez akár 200 millióval is megemelkedhet, ami arányaiban igen jelentős növekedés. A NASA földmegfigyelő programjának költségvetéséből igyekeznek majd kipótolni a hiányt. Szerencsére egy-két másik műholdas program esetén költségmegtakarítást sikerült elérni (ilyen a februárban felbocsátott csapadékmérő GPM-Core, vagy a novemberben esedékes, a talaj nedvességtartalmát felmérni hivatott Soil Moisture Active Passive mission, röviden SMAP). Ez azonban még így sem garantálja, hogy a kerettúllépés mellékhatásaként más előkészületben levő programok nem szenvednek csúszást. Az ICESat-2 a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról 2016-ban egy Delta-2 rakétával indult volna, de a start 2017-re, vagy akár 2018-ra tolódhat.

Az ATLAS lézere a látható fény tartományban, pontosabban a zöld színnek megfelelő hullámhosszon működik majd. Másodpercenként tízezer impulzust küld a Föld felszíne felé, kb. 500 km magasan húzódó poláris pályáról. A fő tudományos cél a sarki jégsapkák vastagságváltozásának követése, a globális hőmérséklet-emelkedéssel kapcsolatba hozható hatások felmérése. Az első ICESat kimutatta az északi-sarkvidéki tengeri jég vékonyodását és a Grönlandot borító jégtakaró olvadását. A két műhold működési ideje közötti hiányzó időszakot a NASA repülőgépes felmérésekkel próbálja áthidalni (Operation Ice Bridge).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024