Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb osztrák műhold készül
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe - 2018.07.11 07:15.)

Ausztria következő műholdja két év múlva indulhat. A technológiai kísérlettel egy új magasságmérési módszert akarnak kipróbálni, de egy egyszerűbb dozimétert is elhelyeznek a 3U CubeSaton.

Az ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) idén június 20–29. között Bécsben tartotta 61. ülésszakát. Szokás szerint több résztvevő ország és szervezet idén is úgynevezett technikai előadásban számolt be űrtevékenysége legújabb eredményeiről. Otto Koudelka a Grazi Műszaki Egyetem (TU Graz) Ausztria következő, készülő műholdjáról tartott előadást.

Amint arról korábbi cikkünkben, az ugyancsak a Világűrbizottságban tavaly tartott osztrák előadás alapján beszámoltunk, Ausztria következő műholdja egy három egységes (3U) CubeSat lesz, amely a PRETTY (Passive ReflecTomeTrY) nevet kapta. Feladata a gleccserek és a sarkvidékek jegének, valamint az óceánok hullámzásának vizsgálata lesz. A műhold ESA együttműködésben (a technológiafejlesztési GSTP program keretében), az ESA OPS-SAT platformjára épül. A műhold kihajtogatható napelemtáblái 24 W elektromos teljesítményt szolgáltatnak. A műhold buszaként megbízható, a világűrben is többször kipróbált konstrukciót használnak, amelyet a dán GomSpace cégtől vásárolnak. A műhold nyolc L-sávú GNSS vevőantennája saját fejlesztésük, ezek nyeresége 15 dB, nyalábszélességük 25,5 fok, sávszélességük pedig kb. 70 MHz. A műhold fedélzeti számítógépe ugyancsak a TU Graz saját fejlesztése, ehhez nem űrminősített alkatrészeket használtak, de a felhasznált alkatrészeket az ESTEC-ben 20 krad-ig terjedő sugárterhelésnek tették ki, az ottani mérések alapján remélik, hogy a PRETTY legalább két évig működőképes marad. A műhold építésének fővállalkozója (az ESA szerződő partnere a GSTP programban) a RUAG Space Austria cég.


A PRETTY műhold alrendszerei. (A képek forrása: O. Koudelka ENSZ-ben elhangzott előadása)

A műhold magasságmérő része (amint az ábrán látható) a navigációs műholdak jelének vételén alapul, ezt nevezik passzív reflektometriának. A navigációs műholdak jele két úton jut el a PRETTY-hez, egyrészt közvetlenül, másrészt (értékelhetően 70 foknál nagyobb beesési szögek esetében) a felszínről visszaverődve. A két jel futási idejének különbségéből következtetnek a felszín magasságára. Módszerük elsősorban jég és a tengerfelszín magasságmérésére használható, mert a szárazföldről kevésbé jól verődnek vissza a rádiójelek. Ehhez a műhold kb. 1 fokos irányzási pontossága is elegendő. A PRETTY az adatokat 1 Mbit/s sebességgel tudja az S-sávban a Földre továbbítani, naponta 1,8 Gbit adat gyűjtését várják. A PRETTY küldetését technológiai kísérletnek szánják, fő céljuk a reflektometria módszerének kipróbálása.


A PRETTY műhold magasságmérő rendszere a navigációs műholdak jelének vételén alapul (bővebben lásd a cikkben). Az osztrák műhold bármely navigációs műhold jelei alapján végezhet méréseket.

A műhold másik hasznos terhe a Seibersdorf Laboratóriumban fejlesztett, a műhold belsejében észlelhető sugárzási teret mérő, RadFET típusú doziméter. Ezt elsősorban azért tartották szükségesnek, mert a műholdat kereskedelmi forgalomban kapható (nem űrminősített) alkatrészekből építik, ezért szeretnék tudni, milyen sugárzási terhelésnek van kitéve a műhold elektronikája.


A PRETTY műhold szoftver-vezérlésű, 300 MHz – 6 GHz tartományban működő vevője, amellyel a navigációs műholdak jeleit veszik.

A PRETTY indítása terveik szerint kb. 2 év múlva várható, jelenleg a fejlesztés a „Phase B” szakaszban tart.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021