Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Öt brit műhold egy indiai rakétával
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Üzlet és munkahely , Katasztrófák ellen - 2015.07.11 07:15.)

Földmegfigyelés, űrszemét-eltakarítás – ilyen feladatokkal készültek a kis műholdak, amelyeket egy PSLV hordozórakéta állított pályára.

Az indiai PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakéta július 10-én, magyar idő szerint 18:28-kor emelkedett a magasba Sriharikota szigetéről, a Satish Dhawan Űrközpontból. Az ázsiai ország megbízható, több mint két évtizede bemutatkozott és most 30. indítását teljesítő rakétája 647 km magas napszinkron pályára juttatta az űreszközöket.

A fő hasznos teher, a három, egyenként 447 kg-os földmegfigyelő hold (nevük DMC-3A, -3B és -3C) a Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) műhelyeiben épült, kínai megrendelésre. A brit cég 2011-ben állapodott meg a három műholdból álló konstelláció legyártásáról és felbocsátásáról. A kínai fél emellett a működtetést is kiszervezte a briteknek, akik erre a feladatra és más hasonló távérzékelő holdak üzemeltetésére létrehozták a DMCii (DMC International Imaging) nevű leányvállalatukat. A hármas műholdrendszer lehetőséget ad arra, hogy az űreszközök valamelyike napi rendszerességgel fényképezhesse a földfelszín adott területeit. A DMC rövidítés jelentése Disaster Monitoring Constellation, a név a természeti katasztrófák következményeinek monitorozására utal. Az SSTL által felkarolt kezdeményezés keretében a briteken és a mostani kínaiakon kívül például nigériai és spanyol tulajdonú, de a britek által épített földmegfigyelő holdak működnek. Az űrfelvételeket a katasztrófa-elhárítás segítése mellett a felszínborítás változásának megfigyelésére, településtervezésre, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás segítésére, környezeti monitorozásra is használják. A DMC-3 konstelláció tervezett 7 éves működési élettartamára a pekingi 21AT cég a teljes képalkotó kapacitást lekötötte. A felvételeket kínai kormányzati szervek számára értékesítik.

A műholdak egyébként ionhajtóművel vannak felszerelve a pályájuk és térbeli helyzetük folyamatos beállításához. Amint Föld körüli pályára állnak, az irányítók ugyanabban a pályasíkban 120°-os szögkülönbséggel helyezik el ezeket. A három holy együtt, egy nap alatt mintegy egymillió négyzetkilométernyi területet képes felmérni. A felvételek felszíni felbontása fekete-fehérben 1 m-es lesz, ennél „élesebben látó” távérzékelő holdak még nem épültek az SSTL-nél.


A CBNT-1 (balra) és a DMC-3 konstelláció három műholdja a start előkészületei során, Indiában. (Kép: ISRO)

A hordozórakéta orrkúpja alatt a negyedik műhold ugyancsak SSTL gyártmány. A kocka alakú, 91 kg tömegű CBNT-1 a jövő földmegfigyelő műholdjai számára próbál ki technológiai megoldásokat. Az ötödik „utas” egy apró (7 kg-os) CubeSat, neve DeorbitSail. Benne összehajtogatva négy napvitorla. A pályára kerülés után ezek kibontva 16 m2 felületet feszítenek ki. A cél annak igazolása, hogy a napvitorlással felgyorsítható a felsőlégkörbe lépés, a már elhasznált alacsony pályás műholdak eltakarítása az útból, s így az űrszemét felszaporodásának mérséklése. A DeorbitSail a számítások szerint kb. fél éven belül semmisül meg a sűrű légkörben.

A hasznos teher össztömege 1440 kg, ami új rekord a PSLV rakéta számára: kereskedelmi megrendelésre ennyit még sosem juttatott egyszerre az űrbe.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024