Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb műholdak lesik a katasztrófákat
(Rovat: Kis űreszközök nagy szerepe, Katasztrófák ellen , Szárnyaló képzelet - 2003.09.27 17:17.)

Szeptember 27-én (06:11 GMT-kor) három kisebb műhold került pályára egy orosz rakétával Pleszeckből. A brit, nigériai és török műholdak a brit Surrey Satellite Technology (SSTL) vezette katasztrófa monitoring hálózat (DMC) korábbi holdjaihoz csatlakoznak.

Az orosz Kozmosz rakéta startját eredetileg 24 órával korábbra időzítették, de nem részletezett műszaki okok miatt egy nappal eltolták. A három műhold a török Tubitak-ODTU Bilten szervezet Bilten, a nigériai Nemzeti Űrkutatási és Fejlesztési Ügynökség NigeriaSat 1, valamint a brit kormány UK-DMC nevű űreszköze.
A mostani indítással befejeződik a DMC (Disaster Monitoring Constellation – Katasztrófa Monitoring Konstelláció) nevű műholdrendszer első lépcsőjének kiépítése. A DMC létrehozásával a brit mikro- és mini-műholdakat fejlesztő és gyártó SSTL-nek kettős célja volt:

* Kiépíteni egy olyan, mintegy féltucat parányi (egyenként mindössze 100 kg-os) műholdból álló Föld körüli hálózatot, mely mintegy 32 m-es felbontással szinte folyamatosan képes bolygónk felszínét fényképezni. Meg kell említeni, hogy bár ennél a felbontásnál ma már jóval többet tudó űreszközök is vannak, ám a DMC-hálózat unikum abban az értelemben, hogy a holdak viszonylag nagy száma miatt nagyon gyakran képesek azonos területekről adatokat gyűjteni.

* A másik cél az volt, hogy az űrtechnológiát olyan országokba is eljuttassák, ahol ennek nincs hagyománya. Az üzleti model szerint a műholdakat fizikailag az SSTL építi és teszteli Angliában (ezzel csökkentve a műszaki kockázatot), de az építésbe bevonják az adott országok munkatársait, és az építő, illetve földi üzemeltető szakembereknek folyamatos képzéseket biztosítanak.

A DMC kiépítése közel egy éve kezdődött. Ahogy arról akkor beszámoltunk, az első néhány műhold között volt Algéria első mesterséges holdja is (lásd a linket cikkünk végén).

A DMC-hez majd még egy – a jelenlegieknél nagyobb felbontással bíró – kínai műhold csatlakozik 2005-ben.

Saját műholdjának indításával Nigéria, - amely Afrika harmadik legnépesebb országa – a Fekete Kontinens harmadik saját műholddal rendelkező országa lett. (Korábban Dél-Afrika és Algéria műholdjai kerültek pályára.) A műhold irányítását az ország fővárosából, Abudzsából végzik. Turner Isoun Tudományos és Technológiai miniszter egy sajtónyilatkozatban elmondta, hogy a 13 millió dollár (mintegy 4,1 milliárd forint) értékű projekt kapcsán 15 nigériai kutató és mérnök kapott különféle kiképzéseket, illetve vett részt oktatóprogramokban. A műhold felbocsájtása kapcsán az ország sajtójában megjelenő kommentátorok két végletes álláspontra helyezkednek. Az egyik vélemény szerint jobb lenne az ország korlátozott erőforrásait közvetlenül a betegségek, és a szegénység elleni harcra fordítani. Mások szerint azonban éppen az ilyen típusú technológiák segíthetnek az országnak abban, hogy egyrészről elinduljon a tudás-alapú társadalom felé, másrészről csökkentse az országot érő katasztrófák kockázatát.

Források: spacedaily.com, spaceflightnow.com, spaceref.ca, sstl.co.uk

Fotók: SSTL

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024