Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kész a kínai űrállomásmodul
(Rovat: Kína a világűrben - 2019.10.13 08:15.)

Pályára állítása mégis késik, mivel az ehhez szükséges hordozórakéta még nem készült el.

Kína Űrhajózási Ügynöksége (CMSA, China Manned Space Agency) szeptember elején jelentette be, hogy a majdani kínai űrállomás (CSS, Chinese Space Station) 20 tonnás központi moduljának (CCM, Core Cabin Module) prototípusa megfelelt minden előírt ellenőrzésen, így a közeljövőben megkezdődhet a repülő példány gyártása. A CCM lesz az űrállomás irányító- és lakómodulja. Az egység egyébként a „Mennyek harmóniája” jelentésű Tienho (Tianhe) nevet kapta. (Pontosabban, más átírás szerint Tiān Hé, megkülönböztetésül az angol szövegekben ugyancsak Tianhe formában átírt, de eltérő kínai írásképű, „Tejút” jelentésű szótól. Utóbbi nevet viseli Kanton [Kuangcsou] város egyik kerülete, de ezt a nevet kapta a Csang’e–4 leszállóhelye is.)

Egyelőre nem lehet tudni, mikorra várható a Tienho (CCM, Tiān Hé) modul pályára állítása. Annyi bizonyos, hogy ez lesz a három modulból álló kínai űrállomás elsőként pályára kerülő egysége, amelyet a korábbi hivatalos nyilatkozatok szerint 2020-ban terveztek indítani, és így a teljes CSS „2022 körül” készült volna el. Utóbbi céldátumot kezdetben nem változtatták meg, de a hordozórakéta fejlesztésének késlekedése feszítettebb tempót követelt volna meg a CSS építésénél, ha a dátumot tartani szerették volna.


A tervezett kínai űrállomás (CSS) központi moduljának (Tienho, CCM) tesztelése 2018-ban. (Kép: CCTV / Framegrab)

A Sencsou űrhajók főkonstruktőre azonban egy újabb nyilatkozatában a CSS teljes kiépítéséről szólva a „2022–2024 időszakot” említette. Egy szeptemberi műholdas navigációs és helymeghatározási konferencián a főkonstruktőr arról beszélt, hogy a Hosszú Menetelés–5B (LM–5B) hordozórakéta 2020 első félévére tervezett próbarepülését a CSS program nyitányának tekintik, de a Tienho (CCM, Tiān Hé) modul indítását csak akkor kezdhetik tervezni, ha ez a próbarepülés sikeres lesz. Próbarepülésén az LM–5B a kínai személyszállító űrhajó továbbfejlesztett változatának első példányát emeli a világűrbe, de űrhajósok nélkül. A 7,8 tonnás Sencsou űrhajó továbbfejlesztett, moduláris változata részben újra felhasználható lesz, maximális starttömege pedig elérheti a 23 tonnát. A két modulból álló, 9 méter hosszú űrhajó alkalmas lesz az alacsony Föld körüli pályánál távolabbi küldetések végrehajtására is.

Kína eredetileg 2018-ban szerette volna Föld körüli pályára állítani a Tienho modult, amihez addigra már ki kellett volna próbálni az LM–5B rakétát. Azonban az LM–5 (amelynek továbbfejlesztett változata az 5B) 2017. júliusi sikertelen startja nyomán át kellett ütemezni a terveket. Időközben megállapították, hogy az LM–5 kudarcát az YF-77 folyékony hidrogén/folyékony oxigén hajtómű hibája okozta. Az LM–5 első fokozatában két ilyen hajtómű működik, az egyikben egy turbószivattyú meghibásodása okozta a 2017-es kudarcot. Emiatt a hajtóművet át kell tervezni, majd tesztelni kell. Csak miután az LM–5 sikeresen visszatér a szolgálatba, akkor folytatódhat az LM–5B program, és ezzel együtt az űrállomásprogram.


A harmadik Hosszú Menetelés–5 rakéta alkatrészei 2018 októberében a szerelőcsarnokban. A rakétának 2017 végén a Csang’e–5 Hold-szondát kellett volna indítania. (Kép: CCTV / Framegrab)

Az LM–5 visszatérését illetően több céldátum is elhangzott már, a legújabb (szeptemberi) bejelentés szerint ez valószínűleg még az idén várható, de pontos dátumot nem jelöltek meg. Az egységek Hainanra szállítása és a startelőkészítés azonban az első két startnál két hónapot vett igénybe, ezért szakértők szerint december előtt nem várható az indítás.

Az LM–5 késlekedése hatással lehet Kína Mars-szondájának indítására is, amihez ugyanezt a hordozórakétát használnák. Az indítási ablak 2020 júliusában és augusztus elején lesz nyitva. Ha akkor nem sikerül elindítani, akkor 26 hónap késéssel kell számolni. A 2017-es sikertelen indítás előtt azt tervezték, hogy még 2017 végén elindíthatják (ugyancsak LM–5-tel) a Csang’e–5 holdszondát. Ez lett volna az LM–5 harmadik indítása. (A nehézrakéta első, sikeres startja 2016 végén volt.) A második start sikertelensége után ez 2019 végére módosult, de most az is elképzelhető, hogy a Csang’e–5 indítására csak az LM–5B tesztrepülése és a Mars-szonda 2020 nyári indítása után kerülhet sor, ami az eredeti tervekhez képest mintegy három év csúszást jelent.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021