Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bármikor kitörhet a Merapi vulkán
(Rovat: Katasztrófák ellen - 2006.06.06 08:06.)

Az Indonéziában, Jáva szigetén található aktív tűzhányót műholdas távérzékelő eszközökkel is folyamatosan figyelik.

Mint arról az [origo] korábban részletesen beszámolt (ld. a lenti linket), május eleje óta folyamatos aktivitás jellemzi a Merapi tűzhányót, amely Jáva szigetének közepén, a Föld egyik legnagyobb népsűrűségű területén, a több mint félmillió lakosú Yogyakarta városától csupán 30 kilométeres távolságban fekszik. A térség az elmúlt napokban a több ezer áldozatot követelő földrengés révén került a nemzetközi és hazai híradások élére. (A május 27-i földrengésnek ugyanakkor nincs közvetlenül köze a várható vulkánkitöréshez.)


Jáva szigete és a Merapi vulkán (magassága 2914 m) a NASA Terra mesterséges holdjának MODIS felvételén, május 14-én, a sziget kontúrjainak berajzolásával. Keletre a sziget legmagasabb tűzhányója, a Semeru (3676 m) helyét ugyancsak megjelölték. (Kép: NASA)


A Merapi sokkal közelebbről, egy nappal később, május 15-én. (Kép: Reuters)

A közel 3000 méter magas vulkáni kúp a szakértők szerint bármely pillanatban kitörhet, és fokozott veszélyt jelent a környezetére. A hegy az utóbbi évszázadban két jelentős kitörést is produkált. 1930-ban közel 1300 ember halálát okozta, amikor 23 napi csendes lávafolyás után úgynevezett izzófelhőt zúdított a környékre. Az 1994-es kitörés már kevésbé érte váratlanul a környék lakóit, de az áldozatok száma így is meghaladta a 60 főt. A tűzhányó aktivitására jellemző, hogy 1548 óta összesen 68 kitörését jegyezték fel.


Az új japán távérzékelő mesterséges hold, a Daichi (ALOS) két képe a látható és közeli infravörös tartományban készült, 2006 május 16-án (balra) és április 29-én (jobbra). Jól kivehető a vulkáni hamuval borított felület növekedése.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021