Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A tiszai árvíz műholdképeken
(Rovat: Katasztrófák ellen, Nyereség az országnak - 2006.05.01 07:46.)

Egy 2000 óta élő nemzetközi megállapodás alapján természeti katasztrófák esetén világszerte űrfelvételeket hívhatnak sürgős segítségül. Most Magyarországon is sor került az egyezmény aktiválására.

Az ENSZ 1999-es bécsi világűr-konferenciáján merült fel, hogy a távérzékelő műholdakat üzemeltető ügynökségeknek nagyobb katasztrófahelyzetek alkalmával össze kellene fogni. Lehetővé kellene tenni, hogy a legfrissebb adatokat mielőbb a megelőzés és mentés szolgálatába állíthassák, méghozzá ingyenesen. Az egyezményt először a két kezdeményező, az európai (ESA) és a francia (CNES) űrügynökség, valamint a kanadaiak (CSA) írták alá, 2000 októberében. Azóta több ország (USA, India, Argentína, Japán) űrhivatala vagy műhold-üzemeltető szervezete csatlakozott a megállapodáshoz, amelynek angol neve International Charter "Space and Major Disasters".


[a kép nagyfelbontású változata]


[a kép nagyfelbontású változata)]

A kanadai RADARSAT-1 (2006. április 17.) és az amerikai Landsat 7 ETM+ (2000. augusztus 20.) adatainak felhasználásával készült kép a Tisza Szolnok (fent) és Szeged környéki (lent) szakaszát mutatja. Az árvízi elöntés mértékét a friss radarkép alapján határozták meg (a képeken világoskék színnel jelölve). A háttérben a Landsat korábbi, valós színes kompozit műholdfelvétele látható. (műholdképek: CSA, USGS; feldolgozás és térkép: DLR, GMES RISKEOS projekt, 2006. április 18.)

A tiszai árvíz alkalmával az egyezmény aktiválását az Európai Bizottság polgári védelmi megfigyelő és információs központja (European Commission Civil Protection Monitoring and Information Centre) kérte április 14-én.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024