Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ázsiai mozaik – 2022. február (2. rész)
(Rovat: India a világűrben, Japán és az űrállomás , Kínai műholdak - 2022.03.06 09:15.)

Havi sorozatunk második részében egy-egy indiai, japán, kínai és koreai hírt olvashatnak.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közölte, hogy – az ENSZ űrszemét kezelésével kapcsolatos ajánlásainak megfelelően – február elején eltávolította pozíciójából a 3 tonnás INSAT-4B műholdat. Az immár 14 éve geostacionárius (GEO) pályán működő, Ku- és C-sávú transzpondereket használó távközlési műhold már bőven túlteljesítette tervezett élettartamát. Megakadályozandó azt, hogy egy esetleges váratlan leállás miatt ellenőrizetlenül sodródjon a zsúfolt GEO pályán, pályáját 340 km-rel megemelték. Ebből a magasságból több mint 100 évig nem juthat vissza a korábbi pályamagasságba.

A Japán Űrügynökség (JAXA) 2015 óta működteti a KiboCUBE programot, melynek lényege, hogy japán teherűrhajóval a Nemzetközi Űrállomás (ISS) japán Kibo moduljába juttatnak fel CubeSatokat. Ezeket onnan azután egy fent lévő japán űrhajós „löki ki” keringési pályára. (A program eredményeiről már írtunk néhány korábbi mozaikunkban, ld. a lap alján.) A pályázatokat a JAXA az ENSZ Világűrirodával (UN OOSA) közösen bírálja el. A legutóbbi pályázati időszak (2020. december 20. – 2021. május 31.) eredményét idén februárban hozták nyilvánosságra. Eszerint a fenti időszakban két nyertes lett:

  • A Gxiba-1 nevű, 1 egységnyi (1U) méretű és 1,3 kg tömegű, a vulkánokat monitorozó és a vulkáni hamu mozgását követő műholdat a mexikói Popular Autonomous University of Puebla kezdheti építeni.
  • A TUNSAT-1 is egy fenti méretű és tömegű űreszköz lesz, melyet a tunéziai Private Higher School of Engineering and Applied Technology készíthet el. Űrfelvételeket készít és távközlési kísérleteket fog végezni.

A kínai L-SAR-01A műhold február 10-én elkészítette első radarképeit. Az apertúraszintézis elvén működő radarral (SAR) felszerelt mesterséges holdat január 26-án állította pályára egy Hosszú Menetelés-4C (CZ-4C / LM-4C) hordozórakéta. Az L-SAT műholdak párosával fognak üzemelni, a következő példány (L-SAR-01B) idén február legvégén került pályára. Az L-SAR műholdak közel poláris napszinkron pályájának magassága 600 km körüli. Polgári célokra, többek között földcsuszamlások és földrengések kutatására, következményeik megfigyelésére használják majd az adatait. Az L-sávú radarok előnye, hogy nem csak a felhőkön, de részben a növényzeten is átlátnak, így közvetlenül a szilárd földfelszínről szolgáltathatnak információt.

Problémás, illetve bizonytalan lehet a következő koreai műholdak pályára állítása. Az Ukrajna ellen indított orosz hadműveletek kapcsán, a nyugat és Oroszország között kialakult szankciós adok-kapok áldozatává válhat a dél-koreai CAS500-2 (balra) és KOMPSAT-6 (jobbra) távérzékelő műholdak startja.


A CAS500-2 optikai műholdnak az idei év első felében egy Szojuz rakétával Bajkonurból, míg a KOMPSAT-6 radaros holdnak a második félévben egy Angarával Pleszeckből kéne indulnia. A diszkussziók az orosz fél és a KARI (Korea Aerospace Research Institute) között folyamatosak, és a döntés egyelőre nem látszik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024