Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szaharai homok hűtötte az Atlanti-óceánt
(Rovat: Időjárás és előrejelzése - 2008.01.23 08:28.)

Miért volt mérsékeltebb a 2006-os hurrikánszezon? Műholdas mérések szerint a Szaharából származó homok is közreműködhetett ebben.

A hurrikánok képződésében fontos szerepet játszik a meleg vízfelszín. Minél nagyobb az óceán felszínének hőmérséklete, annál gyakoribbak és hevesebbek a keletkező trópusi viharok. A 2006-os szezonban az Atlanti-óceán északi felén a vízhőmérsékletek viszonylag alacsonyak maradtak, ezért aztán csak öt hurrikán fejlődött ki. (Az előző, melegebb vizekkel jellemzett évben 15 keletkezett.)

A NASA kutatói most kimutatták, hogy a hőmérséklet-csökkenés jelentős hányadáért – a becslések szerint a harmadáért – az Atlanti-óceán fölé jutott, szaharai eredetű por tehető felelőssé. A porrészecskék a 2005 és 2006 júniusa közötti időszakban hatékonyan árnyékolták a beeső napfényt, ami így nem tudta annyira felmelegíteni a tengervíz felszínét. A Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent cikk az első számszerű becslés arra, hogy a levegőben szálló por hogyan befolyásolhatja a hurrikántevékenységet.


Afrikai nyugati partjaitól a Kanári-szigetek felé fújó szél homokot visz az óceán fölé. (2006. november 11., Terra műhold, MODIS rendszer; kép: NASA)

A kutatás módszere a műholdfelvételek alapján mért poreloszlás és a vízfelszín hőmérsékletének összehasollítása, illetve a por hatásának számítógépes modellezése volt. A jelenség meglétét alátámasztja továbbá a régebbi évekből származó adatok összevetése. Ezekből kiderül, hogy a „porviharosabb” években az Atlanti-óceán vize általában kevésbé melegedett fel. Nincs kizárva, hogy hamarosan a por mennyiségére és eloszlására vonatkozó műholdas mérési adatokat is beépíthetik a hurrikán-előrejelző modellszámításokba.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024