Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Foszforeszkáló műholdak
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Új eszközök és anyagok - 2019.05.14 07:15.)

Az űreszközök dokkolását segítő infravörös és foszforeszkáló jelzőfények fejlesztését egy magyar cég végzi az ESA számára.

A fejlesztés az ESA Clean Space programja keretében folyik, amely projekt egyik célja a világűr megtisztítása az űrszeméttől. Ezért fontos az, hogy a majdani automata takarító műholdak könnyen és biztonságosan meg tudják közelíteni az eltakarítandó, űrszemétnek számító, vagyis értelemszerűen működésképtelen műholdakat. A megközelítést és a dokkolást könnyítik majd meg azok az infravörös és foszforeszkáló jelzések, amelyeket a majdani műholdakon elhelyezhetnek.


Ha a fejlesztés alatt álló jelzések a jövőben minden műholdra felkerülnek, akkor könnyebb dolguk lesz a világűrt az űrszeméttől megtisztító, egyelőre ugyancsak a fejlesztés stádiumában járó automata műholdaknak. (Kép: ESA / P. Sebirot)

A fejlesztés számunkra legfontosabb mozzanata, hogy a munkát a miskolci Admatis Kft.-re bízták, amely cég más fontos űrprojektekben bizonyította alkalmasságát, amint arról a lenti összeállításban található cikkeinkben időről időre portálunkon is beszámoltunk. (Ez az a cég, amelyet a közelmúltban a Magyar Asztronautikai Társaság tagjainak személyesen is alkalmuk volt meglátogatni, hogy megismerkedjenek az ott folyó csúcstechnológiájú fejlesztések legfontosabb területeivel.)

A fejlesztés a „passzív fényvisszaverő anyagok a műholdak élete végére”, vagy röviden PEMSUN (Passive Emitting Material at end-of-life) projekt keretében folyik. Az első teszteket március végén végezték Noordwijkban, az ESA ESTEC űrközpontjában működő orbitális robotikai, vezérlési, navigációs és irányítási laboratóriumában (GNC, Orbital Robotics and Guidance, Navigation and Control Laboratory), a dokkolás, megközelítés és leszállás szimulátorában (GNC Rendezvous, Approach and Landing Simulator), a magyar szakemberek közreműködésével.


A jelzőknek a Föld árnyékában is biztosítani kell a céltárgy biztonságos megközelítését. (Kép: ESA)

A műholdak platformján elhelyezendő jelzések célja az, hogy az elfogó műhold a látható és az infravörös tartományban működő kameráit azokra irányítva információt szerezzen a befogandó műhold látóirányáról, távolságáról, sebességéről és a céltárgyhoz viszonyított helyzetéről. A márciusi tesztek során vizsgálták a foszforeszkáló festékek világítását olyankor, amikor a műhold a Föld árnyékába kerül, a minta alak- és méretváltozását az idő múlásával és a hőmérséklet függvényében, valamint a jelzés megfigyelhetőségét a látóiránytól függően.


A márciusi teszteken az ESTEC-ben az Admatis Kft. munkatársai is részt vettek (fehér pólóban). (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023