Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai űrvárakozások
(Rovat: Európai űrpolitika - 2022.01.23 08:15.)

Josef Aschbacher január 18-án tartotta az ESA szokásos évkezdő főigazgatói sajtótájékoztatóját.

Ebből az alkalomból jelentették be, hogy közel 1400-an kerültek be az Európai Űrügynökség (ESA) tavaly hirdetett űrhajós-válogatásának második fordulójába. Arról is beszámoltunk már, hogy a főigazgató szólt a Sentinel-1B radaros földmegfigyelő műhold műszaki problémájáról.


(Kép: Tom Kimmell Photography)

Most az évnyitó tájékoztatón elhangzott egyéb érdekes témákat vesszük sorra a Space News portál összefoglalója alapján.

Josef Aschbacher nagy reményekkel tekint az Európai Űrtanács hamarosan, február 16-án sorra kerülő ülése elé. A franciaországi Tolouse-ban az Európai Unió (EU) és az ESA tagállamainak űrügyekkel foglalkozó legfelső vezetői gyűlnek össze, hogy fontos űrpolitikai kérdésekben dűlőre jussanak. A nap első felében formálisan az EU Versenyképességi Tanácsa, a másodikban az ESA tagállamok miniszterei üléseznek. A napirendre kerülő témák egyike az emberes űrprogram jövője. Az ESA vezetője megpróbálja meggyőzni az európai politikusokat, hogy fontos lenne megteremteni az önálló európai képességet emberek világűrbe juttatására. Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína mellett várhatóan hamarosan – akár már jövőre – India is tud majd űrhajósokat Föld körüli pályára küldeni. Európának azonban nincs saját űrhajója.

A sajtókonferencia vendége volt mások mellett Thomas Pesquet francia ESA-űrhajós, aki nemrég tért haza a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végrehajtott féléves küldetéséről. Pesquet is kifejezte támogatását az új európai emberes űrprogram tervéhez. Kérdésre válaszolva Aschbacher kifejtette, hogy az Európai Űrtanács ülését akkor tartaná sikeresnek, ha politikai döntés születne a program lehetőségeinek megvizsgálására. Ideális esetben konkrét javaslatokat nagyjából egy év múlva tudna letenni az ESA az asztalra.

Az emberes űrrepülés persze csak az egyik fő téma volna. Az ESA-miniszterek tavaly novemberi ülésén megfogalmazott egyéb kezdeményezések között szerepel a klímaváltozás, a válságokra űreszközök segítségével adandó gyors válasz, valamint az űrbiztonság kérdésköre is. Szóba kerülhet még az EU szándéka biztonságos, szélessávú adatátvitelt biztosító távközlési műholdrendszer kiépítésére.

Az idei évben, pontosabban novemberben Párizsban lesz az ESA-nak egy másik fontos felső szintű találkozója is, a háromévente esedékes Miniszteri Tanácsülés. Ezen a tagországok képviselői az elkövetkező időszakra vonatkozó tervekben és azok finanszírozási hátterének biztosításában állapodnak meg. Az ülés előkészítése, az előterjesztendő javaslatok kidolgozása Aschbacher szerint jól halad.

Josef Aschbacher január 18-án tartott (online) sajtókonferenciájának teljes felvétele megtekinthető itt. A főigazgató prezentációjának anyaga is letölthető pdf formátumban. (Forrás: ESA)

A januári tájékoztatók alkalmával az ESA hagyományosan közzéteszi az adott év költségvetésére vonatkozó adatokat kétféle bontásban, a tevékenység fő területei szerint, illetve a befizetések forrása szerint.


Az ESA 2022. évi költségvetési főösszege 7,15 milliárd euró. Ebbe beleértendők azok a programok is, amelyeket az űrügynökség külső szervezetek megbízásából hajt végre. A tortából a legnagyobb szeletet a földmegfigyelés jelenti (22,5%), csak kevéssel marad le mögötte a navigáció (21,4%). Ezeken kívül 10% fölötti részesedéssel rendelkezik még a hordozórakéták programja és az emberes űrrepüléssel kapcsolatos tevékenység. (Kép: ESA)


A bevételek 64,3%-a a tagországok befizetéseiből érkezik. Ezen kívül a legnagyobb tétel (28,4%) az EU költségvetéséből származik, ahonnan a Copernicus földmegfigyelési és a Galileo műholdas navigációs programokkal kapcsolatos, az ESA-ra bízott feladatokat finanszírozzák. A tagországok közül messze kiemelkedő mértékben Franciaország (24,5%), Németország (21,1%) és Olaszország (14,1%) vállal befizetéseket. A 2015-ös belépésünk utáni első évekhez képest Magyarország befizetései örvendetesen növekedtek, a 2022-es táblázatban 21,2 millió euróval (0,4%) szereplünk. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021