Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kilenc Csili
(Rovat: Biztonságos közlekedés, Kínai műholdak - 2022.06.03 07:15.)

Nem paprikáról, hanem egy autógyártó vállalatcsoport alacsony pályás távközlési műholdjairól van szó, amelyek Kínából indultak.

A műholdsorozat neve Csili Hszingco-1 (Jili Xingzuo-1, más néven Geely-01 vagy GeeSAT-1), és az 1-től 9-ig terjedő számozású példányokat indították most el közülük. A műholdak tulajdonosa a Geely Automotive (Zhejiang Geely Holding Group, ZGH) nevű kínai autógyártó vállalat. A magántulajdonú céget 1986-ban alapították, 1997-ben lépett be az autóiparba. Jelenleg az ázsiai ország hetedik legnagyobb autógyártója, 2021-ben a csoport több mint 2,2 millió járművet értékesített. Elektromos autókat is gyártanak, a most felbocsátott alacsony pályás távközlési műholdak fő feladata pedig az intelligens önvezető járművekkel való kommunikáció és a cm-es nagyságrendű pontos helymeghatározásuk biztosítása lesz. A kilenc, egyelőre kísérleti műhold egy sokkal nagyobb konstelláció kiépítésének kezdetét jelenti.


A Geely távközlési műholdakból álló konstellációja, amelynek segítségével az autók internetkapcsolatát (vehicle-to-everything, V2X) szeretnék megteremteni. (Fantáziakép: ZGH)

Június 2-án, pekingi időben pontban délben, magyar idő szerint reggel 6:00-kor emelkedett a magasba az a Hosszú Menetelés-2C rakéta Hszicsangól (Xichang), amely a kilenc Csilit szállította orrkúpja alatt. A jelentések szerint a műholdak sikeresen elérték a kijelölt pályát. A teljes műholdsereg a tervek szerint nem kevesebb mint 240 darabból áll majd. A kiépítés első fázisában 2025-ig 72 űreszközt szeretnének felbocsátani. Az üzemeltető szerint az 5 évesre tervezett élettartamuk végén a műholdak után nem marad űrszemét, azok a légkörbe lépve megsemmisülnek.


(Kép: ZGH)

A műholdjait saját üzemében gyártó, maga irányító, a Geely csoporthoz tartozó, 2019-ban alapított Geespace cégnek van egy másik, a távközlésitől különböző, nemes űrterve is. A Blue Guardian nevű, a most felbocsátottakról eltérő felszereltségű műholdakkal dolgozó projekt keretében az óceánok megtisztítását és a tengeri élővilág védelmét tűzték ki célul. Távérzékeléses módszerek és mesterséges intelligencia alkalmazásával azonosítani szeretnék a tengereken úszó műanyagszemét-szigeteket, olajszennyezéseket és más, a tengeri ökoszisztéma szempontjából kockázatot jelentő területeket. A Geespace a tömeggyártást 2012 szeptemberében megkezdett üzemében évente akár 500 darab, moduláris felépítésű műholdat is meg tudnak építeni, igény szerint külső megrendelőket is kiszolgálva.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021