Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Infravörös kamerákkal az autóbalesetek megelőzéséért
(Rovat: Biztonságos közlekedés, Új eszközök és anyagok - 2003.06.18 20:08.)

A NASA JPL-ben kifejlesztett infravörös képalkotó eljárást számos, az űrkutatástól távol eső területen is alkalmazzák. Az egyik legújabb ötlet az autóvezetők figyelmeztetése az esetleg balesetet okozható, út menti nagyvadakra.

A kanadai Brit-Columbia államban évente több mint tízezer olyan autóbaleset történik, amelyben az utat keresztezni akaró vadak játsszák a főszerepet. Egy helyi biztosító társaság, a NASA infravörös képalkotó módszerét alkalmazó vállalattal szövetkezve, szeretné a balesetek számát – és ezzel kártérítési kifizetéseit – csökkenteni. Az utak mentén elhelyezendő kamerák érzékelnék a közel kerülő, nagyobb vadak (szarvasok, őzek, medvék) testének hősugárzását. Az állatok jelenlétére az út mentén felállított kijelzők útján figyelmeztetnék az arra járó autósokat.

Az infravörös detektort az elektromágneses sugárzásnak a fénynél hosszabb hullámú összetevője érzékelésére lehet használni. Ebbe a hullámhossz-tartományba esik a “meleg” tárgyak sugárzásának legnagyobb része. Az újfajta eljárást eredetileg bolygólégkörök tanulmányozására használták, de számos más, a mindennapi életben előforduló probléma (pl. orvosi diagnosztika, tűzoltás, terroristák elleni küzdelem, ipari létesítmények vizsgálata, vulkánkitörések lávafolyamának követése, stb.) megoldására is alkalmas. A NASA-kutatásokon alapuló technológiával készített képalkotó eszközök hőmérsékleti pontossága egy ezred Celsius fok. Széles hőmérsékleti tartományban “látnak”, akár teljes sötétségben vagy füstben is – jobb minőségben, mint a hagyományos infravörös kamerák.
(Forrás: NASA Spinoff 2002)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024