Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

50 éve repült Tyereskova
(Rovat: Az űrkutatás 50 éve, Vosztok és Voszhod - 2013.06.16 08:15.)

A világ első női űrhajósa 3 napon át 48-szor kerülte meg a Földet. Ma, 76 évesen szívesen elindulna a Marsra.

Épp 50 éve, 1963. június 16-án indult a Szovjetunióból a Vosztok-6 űrhajó, rajta az első női űrhajós, Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova. Az űrversenyben propagandaértékű repülésének utólag is különös jelentőséget ad, hogy utána még 19 évnek kellett eltelnie a következő női űrrepülésig (Szvetlana Szavickaja, Szojuz T-7, 1982). Ugyanakkor napjainkban a női űrhajósok egyáltalán nem számítanak már ritkának. A Nemzetközi Űrállomáson általában mindig dolgozik közülük egy-kettő, többször szerepeltek már űrrepülőgép- vagy űrállomás-parancsnokként is. Igaz, manapság pont nem az oroszok járnak élen a női űrhajósok foglalkoztatásában, bár a helyzet lassan talán változik. A statisztika azt mutatja, hogy az eddig a világűrben járt 534 ember valamivel több mit egytizede, 57 nő, túlnyomó részt amerikaiak. Szovjet (orosz) részről azonban eddig mindössze hárman repültek, utoljára 1997-ben Jelena Kondakova.


Az egykori textilmunkás és ejtőernyős Tyereskova kiválasztásáról, felkészüléséről, repülése körülményeiről öt évvel ezelőtt, a 45. évforduló alkalmából kétrészes cikkben emlékeztünk meg. Dancsó Béla írásai a lap aljáról most is elérhetők.

A jeles évforduló alkalmából az elmúlt napokban Tyereskováról több hír is megjelent a nemzetközi sajtóban. A legérdekesebbnek azt a kijelentését találták, hogy ő maga is szívesen elutazna a Marsra, ha lenne rá lehetősége. Mindig is a Marsról, az oda való repülésről álmodott. Bár tudatában van a korlátainknak, akkor is részt venne egy ilyen expedícióban, ha nem volna esélye visszatérni a Földre.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023