Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Takarítás
(Rovat: Az űrállomás és kontinensünk, Álmuk a világűr - 2020.11.07 07:45.)

A Nemzetközi Űrállomás lakói (is) minden szombaton takarítanak. Megvan negyedik rejtvényfordulónk nyertese!

Most jelent meg a Babilon Kiadó gondozásában, az elsősorban gyerekeknek – de nem csak nekik – szóló, népszerű Mi MICSODA sorozatban a Nemzetközi Űrállomás című kötet. Az olvasók 96 oldalon, sok érdekes információ, színes kép és magyarázó ábra segítségével megismerkedhetnek az űrrepülés alapjaival, történetével, az űrhajókkal és űrállomásokkal, és közülük is elsősorban az 1998-ban építeni kezdett, és várhatóan legalább még 2024-ig működő Nemzetközi Űrállomással (ISS). Megtudhatják azt is, hogyan élnek és mivel foglalkoznak az űrhajósok az ISS fedélzetén, milyen kísérleteket és megfigyeléseket végeznek.


Az ajándékkönyvekért folyó verseny negyedik fordulójában arra a kérdésre vártuk a választ olvasóinktól, hogy az ISS űrhajósainak szigorúan beosztott napirendjében rendszerint a hét melyik napján szerepel az űrállomás takarítása. Bár az ISS alacsony Föld körüli pályáján keringve mintegy másfél óránként egyszer megkerüli bolygónkat, és így 24 óra leforgása alatt 16-szor tapasztalnak az utasai napfelkeltét és naplementét is, az űrhajósok napirendje és munkabeosztása célszerű módon igazodik a földi napokhoz. Formálisan az „időzóna”, amelyben az űrállomás órái járnak, megegyezik a világidőével (UT). Mindezek alapján nyilvánvaló, hogy beszélhetünk a földi értelemben vett naptári napokról is. Talán nem túl meglepő, hogy a takarításra kijelölt nap – ahogy feltehetően a legtöbb földi háztartásban, úgy az űrállomáson is – a szombat.

Szombat reggeli takarítás az ISS-en, Tim Peake brit ESA-űrhajós „előadásában”. (Forrás: ESA / Youtube

Köszönjük olvasóink nem csökkenő aktivitását, a 40-hez közelítő számú beküldött megfejtést. Az eddigiek közül szerintünk talán ez volt a legkönnyebb kérdés – de nem minden válaszadó értett egyet ezzel az értékeléssel. Mindenesetre a következő forduló kérdése bizonyára nehezebb lesz... De egyelőre maradjunk a mostaninál: a helyes választ beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Butz Istvánnak kedvezett, aki a Babilon Kiadó ajándékát, a Nemzetközi Űrállomás című könyv egy példányát nyerte. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot, hogy a kiadó el tudja juttatni hozzá a nyereményét.

A Babilon Kiadó szívességéből még egy hasonló ajándékkönyvet tudunk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Ráadásul a kiadó felajánlott egy főnyereményt is azok számára, akik hétről hétre a legaktívabbak a játék minden fordulójában. Ez egy az ismeretterjesztő kiadványaikból összeállított könyvcsomag lesz, amelyet azok között sorsolunk majd ki a rejtvénysorozat lezártát követően, akik a legtöbb helyes választ adták a kérdéseinkre. Így aki most nem nyert, az se adja fel a reményt. A jövő hét elején indul az utolsó rejtvényforduló!

Manfred Baur: Nemzetközi Űrállomás. Fordította: Rónaszegi Éva. 96 oldal, Babilon Kiadó, Budapest, 2020. A kötet megvásárolható a könyvesboltokban. Közvetlenül a kiadó webáruházában kedvezményes (3896 Ft-os) áron juthatnak hozzá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024