Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mi várható 2022-ben? (1. rész)
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Kína a világűrben , Az Űrállomás és Oroszország - 2022.01.05 09:15.)

Hagyományos év eleji előretekintésünket kezdjük idén is az emberes űrrepülésekkel kapcsolatban várható eseményekkel.

Évindító sorozatunkat idén is három részre bontottuk. Most az emberes űrrepülésekről lesz szó, legközelebb a műholdas programok és rakétafejlesztések 2022-ben várható érdekességeiről. A befejező rész témája pedig a Naprendszer űrszondás kutatása lesz.

Mint már megszokott, egy sor űrprogram szenvedett kisebb-nagyobb késéseket 2021-ben is. Erre még rátett egy lapáttal a koronavírus-járvány, amely továbbra is éreztette hatását az űriparban. Így aki újraolvassa egy évvel ezelőtti cikkünket a 2021-es tervekről, ne lepődjön meg, ha olyasmiket is talál ott, amelyek még mostanra, a 2022-es év beharangozója idejére sem valósultak meg. Ilyen például a Boeing CST-100 (Starliner) űrhajójának megismételt próbarepülése – először még emberek nélkül, majd siker esetén már űrhajósokkal – a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A Starliner 2019. decemberi első automata próbaútja alkalmával komoly szoftveres gondok adódtak, de 2021 nyarán már újra egészen közel volt a repüléshez. Az elhalasztott start után azonban kiderült, hogy a meghajtórendszer szelepei közül több is beragadt, korrodálódott. Az űrhajó így az indítóállásból javításra ismét visszakerült a gyártóüzembe. Az aktuális tervek óvatosan egy 2022 első félévében várható automata próbaútról szólnak, és ha most már tényleg minden jól alakul, az év vége előtt embereket is szállíthat a NASA megbízásából a Boeing új űrhajója.


A Starliner OFT-2 (Orbital Figh Test-2) próbarepülése egy Atlas-5 rakétával 2021 nyarán kis híján elindult, de műszaki okokból mégis 2022-re kellett halasztani. (Kép: NASA / Aubrey Gemignani)

Ugyancsak szó volt róla tavaly, de idén talán tényleg meg is valósulhat a NASA Artemis-1 küldetése a Hold megkerülésére, egyelőre még űrhajósok nélkül. Mind az új Orion űrhajó, mint az SLS (Space Launch System) hordozórakéta előkészítése folyik. A tervek most legkorábban márciusi indítással számolnak. Hasonlóan 2021-re ígérték, de 2022-re csúszik az indiai űrhajós program indulása, a Gaganyaan űrhajó személyzet nélküli első tesztrepülése Föld körüli pályán.

Hazai vonatkozásai miatt talán a potenciális magyar űrhajósokkal kellett volna kezdenünk az összefogalót, bár repülésükről 2022-ben még nem lesz szó. 2021-ben azonban történt két olyan esemény is, amelyek új magyar űrhajósok kiválasztásához vezet(het)nek. Egyrészt megkezdődött az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb űrhajós-válogatása, tagországként immár hazánkból is fogadtak jelentkezéseket a június 18-i határidőig. Magyarországról végül nem kevesebb mint 150 pályázat érkezett be, közülük 116 férfié és 36 nőé. Három férfi honfitársunk paraűrhajósnak jelentkezett. A jelöltek előzetes kiválogatása gőzerővel – de a jelentkezők hatalmas száma miatt a reméltnél kicsit lassabban – folyik, idén bizonyára többet fogunk megtudni az első eredményekről. Ahogyan az ettől függetlenül folyó magyar nemzeti űrhajósprogram, a HUNOR fejleményeiről is. A következő magyar kutató űrhajós programjához a jelentkezés egyelőre nyitott, 2022. január 31-én zárul, így még mindig van idő a pályázatok benyújtására. Ha minden a tervek szerint alakul, a különleges feladatra kiválasztandó jelölt 2025-ban juthat el az ISS-re, több hónapos űrrepülésre, ahol elsősorban hazai kutatóműhelyek által kidolgozott kísérletek végrehajtása lesz a feladata.

Ami a „rutinszerű” 2022-es eseményeket illeti, alacsony Föld körüli pályákon folytatódik mind a Nemzetközi Űrállomás, mind a Tienkung (Tiangong) kínai űrállomás programja. Valójában persze az űrprogramokkal, pláne az emberes űrrepüléssel kapcsolatban sosem beszélhetünk rutinműveletekről, a műveletek ennél sokkal összetettebbek.

A kínaiak egyelőre az első, Tienho (Tianhe) nevű modult bocsátották föl új űrállomásukhoz, amelynek fedélzetén jelenleg már a második háromfős személyzet dolgozik. 2022-ben azonban be is fejeződik az űrállomás kiépítése, felkerülnek a Ventien (Wentian) és Mengtien (Mengtian) modulok is. Eközben személyzetes Sencsou (Shenzhou) űrhajókkal és ellátmányt szállító Tiencsou (Tianzhou) teherűrhajókkal biztosítják a bázis folyamatos működését. A Tiencsou-4 várhatóan áprilisban, a Sencsou-14 májusban indul, ahogy a Ventien laboratóriumi modul is. Augusztusban követheti a Mengtien modul, majd októberben és novemberben ismét egy teher- és személyzetes űrhajó (Tiencsou-5, Sencsou-15).


Ha minden jól megy, 2022-re elérheti teljes kiépítettségét Kína űrállomása. (Kép: CMSA)

A ISS személyzetcseréjében továbbra is az orosz Szojuz és az amerikai Crew Dragon űrhajók vesznek részt. Ez utóbbi típuson 2022-ben utazik először orosz űrhajós is. Az ellátmányt és kísérleti eszközöket orosz Progressz, valamint amerikai Dragon és Cygnus teherűrhajók segítségével szállítják. A Szojuzok tervezett indítási menetrendje a következőképpen fest:

  • Szojuz MSZ-21 (2022. március 18.) – Oleg Artyemjev, Gyenyisz Matvejev, Szergej Korszakov orosz űrhajósokkal
  • Szojuz MSZ-22 (2022. szeptember 21.) – Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin orosz űrhajósok mellett egy egyelőre meg nem nevezett amerikai társuk, a NASA űrhajósa
  • Szojuz MSZ-23 (2022 októbere körül) – űrturisták utaztatása az ISS-re


A SpaceX Crew Dragon űrhajója csatlakozik az ISS-hez. (Fantáziakép: NASA)

A SpaceX Crew Dragon űrhajóinak 2022-re tervezett indításai az ISS-re:

  • Ax-1 (2022. február 28.) – az Axiom Space cég által kereskedelmi alapon szervezett 8 napos küldetés az ISS-re; a négyfős személyzet parancsnoka egy hivatásos űrhajós (Michael López-Alegría), társai Larry Connor (USA), Mark Pathy (Kanada), Eytan Stibbe (Izrael)
  • Crew-4 (2022. április 15.) – a NASA megbízásából; Kjell Lindgren, Robert Hines, Jessica Watkins amerikai (NASA) űrhajósokkal Samantha Cristoforetti olasz (ESA) űrhajós
  • Crew-5 (2022. szeptember) – a NASA megbízásából; Nicole Mann, Josh Cassada (NASA), Vakata Koicsi (Japán), Anna Kikina (Oroszország)
  • Ax-2 (2022. negyedik negyedév) – az Axiom Space cég által kereskedelmi alapon szervezett 10 napos küldetés az ISS-re; a négyfős személyzetből egyelőre az amerikai Peggy Whiston (parancsnok) és John Shoffner neve ismert, egy résztvevőt egy televíziós valóságshow keretében választanak ki

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021