Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Megnyúló űrhajósok
(Rovat: Az emberi élet védelme - 2023.09.23 08:00.)

Tartós súlytalanságban az űrhajósok testmagassága 3–7 cm-rel is megnövekedhet a gerinccsigolyáik eltávolodása miatt.

Ötfordulós rejtvénysorozatunkban a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetének, Az űrorvostan alapjainak ajándék példányaiért folyik a verseny. Hetente, hétfőnként megjelenő kérdéseinkre pénteken éjfélig várjuk a válaszokat. A helyes válaszokat beküldő olvasóink között pedig a Zrínyi Kiadó jóvoltából a könyv egy-egy példányát sorsoljuk ki.

Napjainkban az űrkorszak újbóli virágzását éljük. Hamarosan ismét embereket küldünk a Holdra, milliárdosok űrugrásokkal teszik az emberek számára elérhetővé az űrutazást, nemsokára repülhet a második magyar űrhajós, és még sorolhatnánk, hiszen szinte végtelen ez a lista. Ahhoz, hogy tartani tudjuk a lépést és megértsük, hogy mi is zajlik egy emberes űrrepülés során, milyen kihívásokkal kell szembenézniük az űrhajósoknak és az űrügynökségéknek, fontos, hogy megismerjük, hogy milyen folyamatok mennek végbe az emberi szervezetben. Erről szól Gilles Clément Fundamentals of Space Medicine című átfogó könyvének magyar nyelven elkészült fordítása, amely Az űrorvostan alapjai címet viseli. A szerző nemzetközi szaktekintély, az International Space University űrélettudományok emeritus professzora, aki kutatásvezető volt több mint 25 űrrepülés során.


Milyen változások mennek végbe az emberi testben a világűrben? Milyen élettudományi kísérleteket végeztek az űrrepülés kezdete óta 2010-ig bezárólag? Ezekről a témákról is szól Az űrorvostan alapjai című, magyarul 2022-ben megjelent kötet. (Forrás: Zrínyi Kiadó)

A könyv olvasmányosan és közérthetően ismerteti az űrorvostan alapvető aspektusait, kihívásait, megoldásra váró kérdéseit. A szerző nemcsak az emberi szervezet változásaira összpontosít, hanem kitér a súlytalanságban végzett növényi és állatkísérletekre, a sugárbiológiára, az űrsebészetre és a létfenntartó rendszerek működésére is.

Harmadik kérdésünk az volt: hány centiméterrel nő meg az űrben az űrhajósok testmagassága? A helyes válasz nagyjából 3–7 cm, vagyis testmagasságuk mintegy 3%-a. Ennek az az oka, hogy a Földön a testsúly a gerinccsigolyák közötti porckorongok összenyomódását eredményezi, viszont a súlytalanságban a csigolyák eltávolodnak egymástól.

Köszönjük olvasóink aktivitását, az összesen 26 beküldött megfejtést. Ezek mindegyikét elfogadtuk helyesnek. A válaszadók neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Papp Zsuzsanna olvasónknak kedvezett. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot, hogy a Zrínyi Kiadó el tudja juttatni címére a könyvnyereményét.

Követező rejtvénykérdésünkre csak hétfőig kell várni. Még két forduló van hátra, így aki most nem nyerte meg Az űrorvostan alapjai című kötet egy példányát, az se csüggedjen, lesz még esély!

Gilles Clément: Az űrorvostan alapjai (Zrínyi Kiadó, Budapest, 2022. Fordította Eszes Boldizsár, 412 oldal, ISBN 978 963 327 885 7). A kötet a Zrínyi Kiadó webáruházában kedvezményes, 3935 Ft-os áron elérhető. Emellett a könyvesboltokban is kapható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024