Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három évtized a mentés szolgálatában
(Rovat: Az emberi élet védelme, Biztonságos közlekedés - 2013.01.15 07:15.)

A KOSZPASZ-SARSAT nemzetközi műholdas rendszer 1982 szeptemberében mentett először életeket.

Akkor, 1982. szeptember 10-én a kanadai Dawson Creek mellett lezuhant kisrepülőgépről érkeztek a rádiós vészjelzések, amelyek műholdas közvetítéssel jutottak el a mentőcsapatokhoz. A gép három utasa szerencsével járt, ahogy azóta már világszerte több mint 33 ezren, akik az életüket a KOSZPASZ-SARSAT rendszernek köszönhetik.

Az 1970-es évek végén fogott össze Kanada, Franciaország, az Egyesült Államok és a Szovjetunió, hogy kiépítsenek egy közös szabványon alapuló műholdas kereső- és mentőrendszert. A Szovjetunió megszűnése után Oroszország vette át a helyét a szervezetben, amely mára már 41 tagországgal rendelkezik. A rendszer működési elve, hogy a felhasználók rendelkeznek egy megfelelő jeladóval, amely baleset esetén emberi beavatkozásra, vagy akár automatikusan aktiválódik. A kibocsátott segélykérő rádiójeleket, valamint az adó pozícióját tartalmazó információt a Föld körül keringő műholdakon elhelyezett vevőberendezések fogják, és a riasztást továbbítják a földi központba. Ott azonnal tudnak intézkedni, hogy mielőbb meginduljon a szerencsétlenül járt felhasználók – például repülősök, hajósok, hegymászók, expedíciók résztvevői – mentése.

A KOSZPASZ-SARSAT rendszerbe kapcsolt jeladók száma napjainkban meghaladja az 1 milliót. A fejlődés folyamatos, igyekeznek felhasználni az új technológiákat, hogy még hatékonyabbá tegyék a mentést. (Forrás: CNES Magazine, 2012. október)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024