Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Neil Armstrong (1930–2012)
(Rovat: Az Apollo holdprogram - 2012.09.03 12:15.)

Holnaptól cikksorozatban elevenítjük fel a nemrég eltávozott legendás űrhajós életútját.

2012. augusztus 25-én, alig három héttel a 82. születésnapja után elhunyt Neil Alden Armstrong, az űrrepülés egyik legismertebb alakja. Ő volt az első ember, aki a Holdra léphetett. Szomorú halálhíre bejárta az egész világot. Az Amerikai Egyesült Államokban a hősnek kijáró tisztelettel búcsúztak Armstrongtól, bár tőle magától távol állt ez a szerep.


(Kép: NASA)

1969-ben, amikor az Apollo-11 holdkompjában utazva, Edwin Aldrin társaságában a Holdra szállt, még csak alig 39 éves volt. Mégis addigra már legalább egy, de inkább két teljes életre való tapasztalatot gyűjthetett össze. Húszévesen vadászrepülő-pilótaként harcolt a koreai háborúban. Repülőmérnök lett, majd az 1950-es és 60-as években tesztpilótaként dolgozott. A NASA 1962-ben, a második toborzáskor választotta az űrhajósok elitcsapatába, ahová ekkor adta be jelentkezését. Armstrong űrhajósként 1966-ban a Gemini-8 parancsnokaként repült először, majd 1969-ben következett a nevezetes holdraszállás. Nem sokkal a visszatérést követően felhagyott az űrhajózással, megvált a NASA-tól is – de a repüléstől nem.

Az Űrvilág keresőjébe beírva a nevét, már most is több tucatnyi régebbi cikket találhatnak Armstrongról. Három évvel ezelőtt, az első holdraszállás negyvenedik évfordulóján pont ekkora késéssel, egyfajta „csúsztatott élő közvetítéssel” számoltunk be az Apollo-11 útjáról. Mégis, bár összesen csak valamivel több mint 8 és fél napot töltött a Földön kívül, Neil Armstrong annyira fontos személyiségévé vált az űrkorszaknak, sőt talán az egész huszadik századnak is, hogy úgy éreztük: helyénvaló lenne most részletesen is megemlékeznünk gazdag életútjáról. Ezért egy cikksorozatot indítunk, amelyben képzeletben végigjárjuk életének fontos állomásait – még ha teljességre nem is törekedhetünk. Tartsanak velünk, holnaptól emlékezzünk együtt Neil Armstrongra, a vadászpilótára, a berepülőpilótára, a Gemini-8 és az Apollo-11 űrhajók parancsnokára, Amerika és az emberiség szerény hősére!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024