Űrvilág.hu - Holdra szállunk!

Holdra szállunk!

Egy virtuális utazásra hívjuk olvasóinkat a holdraszállás 40. évfordulója alkalmából. Utazzunk együtt 1969-be, és kövessük végig az űrkutatás eddigi egyik legfontosabb eseményét – élőben!

Képzeljük magunkat 1969-be! A Cseh Szocialista Köztársaság és a Szlovák Szocialista Köztársaság szövetséggé alakul át, létrejön Csehszlovákia. Murray Gell-Mann amerikai fizikus, a kvarkmodell egyik megalkotója Nobel-díjat kap „az elemi részecskék és a kölcsönhatásaik osztályozásával kapcsolatos felfedezéseiért”. Az ír Samuel Beckett, a Godot-ra várva szerzője irodalmi Nobel-díjat kap „művéért, mely a regény- és drámairodalomban új formákat honosított meg, s az emberi nyomorúság ábrázolásán keresztül az ember felemelkedését kívánja szolgálni”. Egy Tu-144-es először lépi át a hangsebességet. Woodstockban fesztivált tartanak augusztus közepén, Kanadában az angollal egyenrangú nyelvnek ismerik el a franciát. Budapesten először avatnak tiszteket a Kossuth téren, a BKV megszünteti az ülőkalauzos rendszert. A Rolling Stones kiadja Let It Bleed című albumát, itthon az Omega jelenteti meg a Tízezer lépést, koncertezik az Illés és a Metro is. Négy aranyérmet nyerünk a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon. Bemutatják A tanú című filmet, és Oscar-díjat kap a Virágot Algernonnak férfi főszereplője. Megszületik Michael Schumacher német Forma-1-es pilóta, és Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer megalkotója.
Felkérés
Kedves Dancsó Béla Úr!

Egy kéréssel fordulnánk Hozzád! Azt hallottuk, hogy tegnap sikeresen megérkezett az amerikai Apollo-10 a Holdhoz. Ha jól értesültünk, július közepére tervezik az amerikaiak a következő Apollo űrhajó indítását, amely már le is száll. Frey Sándor Főszerkesztő Úrral egyetértünk, hogy ez hatalmas esemény lesz az űrkorszakban, hiszen innentől kezdve csak pár év, és állandó holdbázis lesz a Holdon. Szeretnénk, ha te lennél a tudósítónk, és élőben követnéd nyomon az eseményeket. A nyugati hírek megjelentetésre külön engedélyeket kaptunk, így sem jogi, sem technikai akadálya nincsen a dolognak. Vízumot és kiutazási költséget nem tudunk adni.

Budapest, 1969. május 22.

Üdvözlettel:

Bacsárdi László
Űrrel kapcsolatos ismeretek népszerűsítése a Magyar Népköztársaság lakosai körében c. kiadvány felelős kiadójaKedves László és Sándor!

Az ötlet remek, nagyon megörültem neki. Hamarosan neki is állok, hogy átlényegüljek a Time Magazin újságíróvá. Először is keresek egy ronda fekete "SZTK" keretes szemüveget, vastag barkót növesztek, rászokok a cigire, aztán uccu elkezdem verni az írógépet. Köszönöm, hogy rám bíztátok az évszázad sztoriját!

Dancsó Béla

S valóra válik egy álom. „Moon, men, decade” – hangzott a jelige Kennedy 1961. május 25-én tartott beszéde óta. „Moon, men, decade” – dolgoztak Wernher von Braun emberei, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljenek a kitűzött célhoz: ember lépjen a Holdra. „Moon, men, decade” – hajtogatták a Mercury-, és későbbi Apollo-űrhajósok.

Vajon milyen lett volna, ha lett volna akkoriban internet? Ha már akkor létezett volna az űrkutatási hírekkel és eseményekkel foglalkozó Űrvilág portál? Ha lehetőségeink engedték volna, biztosan élőben közvetítjük az eseményt...

Most biztosan engedik a lehetőségeink. Megkértük Dancsó Bélát, a Holdséta című könyv szerzőjét, hogy repítsen vissza bennünket a messzi múltba, és kövessük élőben az Apollo-11 útját. Az utazást, amely során Neil Amstrong és Edwin Aldrin a Hold felszínére lépett – békében, az egész emberiség nevében. Dancsó Béla örömmel fogadta a felkérést, és a Time Magazine 40 évvel ezelőtti újságírójának bőrébe bújt, aki izgalommal figyeli a holdraszállás eseményeit. Ugyanakkor kis keretes írásokban – szintén Dancsó tollából – megpróbálunk akkori magyaros sajtószemmel is megemlékezni a dolgokról. (Ezek az írások is fiktívek, azaz nem jelentek meg 40 évvel ezelőtt.) Hogy minél élethűbben utánozzuk a sajtó nyelvezetét, ezúttal kivételt teszünk: használjuk például a rakétaindításra a „fellövés”, vagy a Föld körüli pályára az „orbitális pálya” kifejezést...

A múlt megelevenítése mellett megkértünk néhány embert, hogy most, 40 év távlatából mondják el, hogyan látják ők az 1969-es holdraszállást. Személyes élményeit meséli el Dr. Almár Iván, Dr. Horváth András, Dr. Pap László és Dr. Szabó József. Egy fiatalabb generáció szemével tekint vissza Dancsó Béla, Dr. Galántai Zoltán, Képes Gábor, Orgel Csilla és Dr. Frey Sándor. Az Apollo-11 útjának minden egyes napján megismerhetjük egyikük gondolatát.

Készen állnak? Ha igen, telepedjenek a számítógép elé! A közvetítés harmincnégy és fél órával a start 40. évfordulója előtt indul. Az első csúcspont 2009. július 16-án (csütörtökön), magyar idő szerint 15:32-kor érkezik el. (Annak idején, 1969-ben hazai időben ez egy órával korábbra esett – de hát akkor még nem volt nyári időszámítás...) Azon a napon, 16-án a start előtt és azután is érdemes lesz gyakran frissíteni az Űrvilág címoldalát! Csakúgy, mint a teljes küldetés alatt, egészen július 24-ig.

Godspeed Apollo-11!

a sorozat első részéhez >>

Kapcsolódó cikkek:
„A Sas leszállt”: 35 éve repült az Apollo-11 (1. rész)
„A Sas leszállt”: 35 éve repült az Apollo-11 (2. rész)
„Kis lépés ez egy embernek…”: 35 éve repült az Apollo-11 (3. rész)
„Kis lépés ez egy embernek…”: 35 éve repült az Apollo-11 (befejező rész)

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024