Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A második PREFIRE
(Rovat: Amerikai távérzékelő műholdak, Időjárás és előrejelzése - 2024.06.05 09:15.)

Ahogy május végén, úgy most is egy Electron rakéta vitte az űrbe a NASA műholdpárosának egyik tagját.

Ezzel teljessé vált a CubeSat kategóriájú műholdakból álló, a sarkvidéki klíma megfigyelésére készült páros alacsony poláris Föld körüli pályákon. Az első PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far-Infrared Experiment) hold május 25-én indult az amerikai Rocket Lab cég Electron rakétájával, az új-zélandi Mahia-félszigeten található starthelyről. A második PREFIRE műholdat ugyaninnen, ugyanilyen rakétéval bocsátották fel június 5-én magyar idő szerint 5 órakor.


A 49. Electron rakéta indítása. (Kép: Rocket Lab)

Ahogyan azt az első példány indulásakor írtuk, PREFIRE holdak feladata, hogy megmérjék, mennyi hőt nyelnek el és bocsátanak ki bolygónk sarki régiói. Az eddig nem alkalmazott, új típusú adatok hasznos hozzájárulást jelenthetnek majd az éghajlatot és a jégtakaró változását leíró modellszámításokhoz. Pontos modellekkel van csak esélyünk jobban előre jelezni a klímaváltozás alakulást, ami segít alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez.

A NASA a két kis űreszközzel egyúttal azt is ki szeretné próbálni, hogy a nagyobb – és sokkal drágább, valamint lényegesen lassabban fejlesztett – műholdak helyett hogyan lehetne a jövőben célzottabb, rugalmasabb küldetéseket végrehajtani. Az előnyös ár és logisztika mellett az is fontos, hogy a két darab műhold, vagyis a két eltérő pályán működő CubeSat lehetővé teszi a rövid távú, időjárással összefüggő változások megfigyelését. A PREFIRE műholdjai mintegy 6 órás időeltéréssel követik majd egymást a sarkvidékek fölött húzódó pályáikon (525 km magasban, 97,5°-os inklinációval). A cipős doboz méretű (6 egységes, 6U) műholdakon egy-egy termikus infravörös spektrométert helyeztek el. A programra a NASA közel 33 millió dollárt költött.


Két PREFIRE műhold a Föld körül. (Fantáziakép: NASA / JPL-Caltech)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024