Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

JWST: további késés veszélye
(Rovat: Amerika és az űrcsillagászat, Távoli világok kutatói - 2020.02.12 07:15.)

Ezúttal az USA Számvevőszéke látja bizonytalannak az új űrtávcső helyzetét és ítéli kétségesnek a jövő tavaszi startot.

Az Egyesült Államok Számvevőszéke (GAO, Government Accountability Office) január 28-án hozta nyilvánosságra jelentését, a Webb-űrtávcső (JWST, James Webb Space Telescope) helyzetéről, amelyben csak kis esélyét látják annak, hogy a távcső a legutóbbi határidőnek megfelelően, 2021 márciusában valóban elindulhat. Valószínűbbnek tartják a további, több hónapos csúszást. Borúlátásuk alapja, hogy a NASA a tervezettnél gyorsabb ütemben használta fel a rendelkezésére álló pénzügyi tartalékot, ezért úgy látják, hogy a még hátralévő feladatokat figyelembe véve nem reális a jövő márciusi start. Az ezek alapján elvégzett számításaik eredménye szerint mindössze 12% esélyt látnak arra, hogy a JWST jövő márciusra startra kész lehet.

A hasonló NASA küldetések megvalósítási ütemével összehasonlítva (a pénzügyi adatokból) arra következtettek, hogy a start legvalószínűbb időpontja 2021. július lehet, azaz további négy hónap csúszással kell számolni.


A Számvevőszék jelentése egy tavaly októberi NASA elemzést idéz, amely szerint mindössze 12% esély van arra, hogy a JWST további késésé nélkül, 2021 márciusában valóban elindul. (Kép: NASA / Chris Gunn)

A tartalékalap felhasználásával kapcsolatos problémák eredete tavaly márciusra vezethető vissza, amikor a NASA áttervezte a küldetést a 2021-es startra. A NASA által 2018-ban felkért független ellenőrző testület vezetője már akkor megállapította, hogy a tartalékok felhasználása a vártnál lényegesen gyorsabb ütemű. Tavaly október végén a NASA illetékesei elismerték, hogy a tartalékok két hónapra zsugorodtak, ami összhangban van a GAO jelentésében tett megállapítással. Azóta azonban a pénz felhasználása stabilizálódott, olyannyira, hogy az Amerikai Csillagászati Társaság éves konferenciáján Honoluluban január 5-én a program vezetői arról beszéltek, hogy a tartalékok nem csökkentek, továbbra is két hónapra elegendő tartalék áll rendelkezésre.


A Számvevőszék borúlátásának oka, hogy a NASA 2019. első felében a tervezettnél gyorsabb ütemben használta fel a rendelkezésére álló pénzügyi tartalékot (piros szaggatott vonal). A diagramról leolvasható, hogy tavaly szeptemberre már csak annyi tartalékkeretük maradt, amennyinek idén év végén kellene lennie. (Kép: GAO-20-224 Report)

Ennek alapján Greg Robinson, a JWST programigazgatója január 6-án azt nyilatkozta, bíznak abban, hogy tartani tudják a 2021. márciusi startot. Hasonló véleményének adott hangot a fővállalkozó Northrop Grumman programigazgatója is, aki szerint tartható a vállalás, hogy év végén útnak indítják a távcsövet Kourou-ba. Optimizmusuknak lényegében azok a tények adják az alapját, amelyekről korábbi cikkünkben írtunk, miszerint a hátralévő ellenőrzések már nem tartogathatnak meglepetéseket.

Ezzel szemben a GAO jelentése azt állítja, hogy a küldetés előkészítése éppen most lép abba a szakaszába, ahol a legvalószínűbbek a csúszások. Legalábbis a korábbi NASA küldetések során szerzett negatív tapasztalataik ezt sugallják. Abban az érintettek egyetértettek, hogy tavasszal kell elővenni újra a kérdést, miután elvégeztek néhány fontos műszaki tesztet. Robinson szerint májusban kell újra áttekinteni a még hátralévő feladatokat és az ütemtervet, bár akkor még mindig előttük áll egy sor környezeti teszt. Jelenleg tehát csak annyi biztos, hogy májusban talán véglegesen eldől, tartható-e a jövő márciusi indítás, vagy beigazolódik a Számvevőszék borúlátása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024