Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult az Atlantis a Hubble-űrtávcsőhöz
(Rovat: A Space Shuttle program, Amerika és az űrcsillagászat , Távoli világok kutatói - 2009.05.11 20:02.)

Egy űrrepülőgép, 7 űrhajós, 11 nap, 5 űrséta, további legalább 5 év remélt élettartam – ez vár a felújítás előtt álló 19 éves űrtávcsőre.

Az Atlantis (STS-125) startjára május 11-én, magyar idő szerint 20:01-kor került sor a floridai Kennedy Űrközpont 39A jelű indítóállásáról. Az út során az Atlantis megközelíti és robotkarjával befogja az 560 km magasan keringő Hubble-űrtávcsövet (Hubble Space Telescope, HST). Az öt űrséta során a párokban dolgozó űrhajósok kicserélnek egyes elöregedett részegységeket (elektronika, akkumulátorok, giroszkópok), egyes tudományos berendezések hibáit kísérlik meg kijavítani, illetve új csillagászati műszerekkel bővítik az űrteleszkóp kapacitását.


Az STS-125 űrhajósai. Balról jobbra: Michael J. Massimino, Michael T. Good, Gregory C. Johnson (plióta), Scott D. Altman (parancsnok), K. Megan McArthur, John M. Grunsfeld és Andrew J. Feustel. (Kép: NASA)

A HST a Nemzetközi Űrállomáshoz képest magasabb és más hajlásszögű pályán kering. Ezért bármi hiba történjen is, az Atlantis űrhajósai nem tudnak az űrállomáson menedéket keresni. Így a biztonság kedvéért, minden eshetőségre készen a 39B indítóálláson várakozik az Endeavour, mint lehetséges mentőűrhajó (STS-400), négy kijelölt űrhajóssal. A NASA természetesen bízik abban, hogy a második indításra nem lesz szükség.


Az Endeavour (jobbra) és az Atlantis (balra), az utóbbi felbocsátása előtt. (Kép: NASA-KSC)

Ha minden a terveknek megfelelően alakul, az Atlantis május 22-én térhet vissza a Földre. A felújított Hubble első felvételeit várhatóan szeptemberben láthatja meg a nagyközönség.

A HST utolsó, ötödik nagyjavításának kalandos történetét hírportálunk fennállása óta mi is igyekeztünk nyomon követni. A témáról szóló legújabb és régebbi Űrvilág-cikkek (ebben a fordított időrendi sorrendben) a lap alján elérhetők.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024