Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Columbus útnak indult
(Rovat: A Space Shuttle program, Az űrállomás és kontinensünk - 2008.02.07 21:27.)

Az időjárás végül kegyes volt, és az európai kutatólaboratórium elindulhatott hosszú útjára. Fuvarosa, az Atlantis hibátlanul teljesítette kötelességének első részét.

Közép-európai idő szerint 20:45:30-kor elindult az Atlantis az STS-122 jelzésű útjára. Korábban a meteorológia mindössze 30% esélyt adott, hogy ma elindulhat az űrrepülőgép. A visszaszámlálás végső óráiban - a közelben kialakult záporok ellenére - ez 40%-ra emelkedett, és végül az Atlantis pontosan az előre tervezett időben útnak indulhatott.


A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták leválása a külső üzemanyagtartályon elhelyezett kamera képén (kép: NASA TV)

Az űrrepülőgép fedélzetén végre Föld körüli pályára utazhatott az Európai Űrügynökség (ESA) Columbus nevű kutatólaboratóriuma is. Az euró-milliárdokat érő laboratórium hosszú éveket vesztegelt a földön a Columbia katasztrófája miatt.


A Columbust az Atlantis rakterébe helyezik (kép: NASA)

A mai indítás külön érdekessége, hogy napra pontosan 7 évvel ezelőtt is az Atlantis indult a világűrbe, akkor a NASA Destiny laboratóriumával.

Az Atlantis a tervek szerint szombaton 18:25-kor kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással, a Columbust pedig vasárnap este illesztik az űrállomás Harmony (Node 2) nevű moduljához.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024