Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

WGS-7: tízből a hetedik
(Rovat: A nemzetbiztonságért, Lássuk és halljuk egymást - 2015.07.25 07:15.)

Pályára állt az amerikai Wideband Global SATCOM katonai távközlési műholdrendszer hetedik tagja.

Az 566 millió dollárba került WGS-7 jelzésű műhold a floridai Cape Canaveral 37-es starthelyétől indult, július 24-én, magyar idő szerint 2:07-kor. Az Amerikai Légierő (U.S. Air Force) megrendelésére a Boeing cégnél épült űreszközt egy Delta-4 hordozórakétával, annak Medium+ (5,4) változatával állították pályára. Most mutatkozott be ezen a rakétán a továbbfejlesztett RS-68A jelű fő hajtómű. A jövőben a Delta-4 minden konfigurációjához ezt szeretnék használni, a régebbi RS-68 helyett. (Korábban, 2012 júniusában egy Delta-4 Heavy hordozórakétán már kipróbálták az Aerojet Rocketdyne által készített hajtómű három példányát.)


A folyékony hidrogénnel és folyékony oxigénnel működő RS-68A tolóereje mintegy 6%-kal haladja meg az elődjéét. Ez a világ legnagyobb teljesítményű kriogenikus hajtóműve. (Kép: Aerojet Rocketdyne)

A műhold először ún. szuperszinkron átmeneti pályára került, ahonnan hamarosan eléri a számára kijelölt helyet a 36 ezer km magas geoszinkron pályán. Az egyelőre nem ismert, hogy a legújabb WGS-7 milyen területeket fed majd le a Földön, de az év végére vagy jövő januárra, a berendezéseinek beüzemelése után szolgálatba állhat.


(Fantáziakép: USAF)

A mostani a WGS (Wideband Global SATCOM) rendszer első startja 2013 augusztusa, a WGS-6 felbocsátása óta. Összesen tíz, X- és Ka-sávú kommunikációra alkalmas WGS holdat állítanak majd pályára, hogy modernizálják az amerikai hadsereg rendelkezésére álló távközlési műholdak flottáját. Minden egyes új WGS hold kapacitása tízszeresen meghaladja egy-egy régi DSCS (Defense Satellite Communication System) műholdét. A katonai kommunikációs műholdak jelentősét nem szükséges különösen magyarázni. Ezek teremtik meg az adatkapcsolatot a szárazföldi csapatok, a hadihajók, a katonai robotrepülőgépek és a vezérkar, valamint a polgári döntéshozók között. Rajtuk keresztül jutnak el a például a térképek a csapatokhoz, a felderítő robotrepülőgépek videói a parancsnokokhoz. A távközlési műholdakat használják hang- és képátvitelre, de a katonák kényelmét is szolgálják tévéadásokkal, internetes kapcsolat biztosításával.

Az első WGS műhold 2007-ben állt pályára. A hátralevő három a tervek szerint 2016-ban, 2017-ben és 2019-ben indul majd.


Az eddigi WGS holdak jelvényei. (Kép: Spaceflight Now)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024