Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Artemis, Gateway
(Rovat: A Holdnál, Artemis - 2021.02.12 13:15.)

Az elmúlt napokban fontos hírek érkeztek az amerikai holdprogrammal kapcsolatban.

Immár hivatalosan is elhangzott a Fehér Ház részéről, hogy az Egyesült Államokban az új Biden-kormányzat folytatni kívánja az Artemis holdprogramot, amelynek keretében a NASA ismét embereket küldene a szomszéd égitestre. Az már kevésbé valószínű, hogy mindez a korábban megcélzott 2024 végi időpontig megtörténjen. De erre akkor sem lett volna reális esély, ha nem így alakul az amerikai elnökválasztás kimenetele.

A NASA Főfelügyelői Hivatala (Office of Inspector General, OIG) a héten tette közzé a becslését arról, hogy a még a Trump-adminisztráció idején körvonalazott Artemis mennyibe is kerülne, a 2012-es kezdetektől egészen a 2025-ös költségvetési évig. Az összeg közel 86 milliárd dollár. Ebből az elmúlt 8 év alatt már kb. 35 milliárdot költöttek el a programmal kapcsolatban. De a pénz túlnyomó részére, nagyjából 50 milliárd dollárra a következő 5 évben lenne szükség. Összehasonlításul álljon itt az az összeg, amelyet a NASA 1960 és 1973 között az előző emberes holdprogramjára, az Apollóra költött. Ez a Planetary Society becslése szerint, az infláció figyelembe vételével mai dollárra átszámítva 288 milliárd.


Az Artemis idővonala és költségeinek áttekintése 2025-ig. Felül (világoskék oszlopok, dőlt számok) a még szükséges, alul (sötétkék oszlopok, álló számok) a már elköltött összegek milliárd dollárban. A legtöbb forrást az űrhajósokat a Holdra szállító űrhajók kifejlesztése igényelné. Az első ilyen küldetés az Artemis-3 lenne, itt még 2024 végére beütemezve. (Kép: NASA OIG)

Az űrügynökség egyébként elhalasztotta az eredetileg február végére ígért döntést arról, hogy kikkel szerződjön az Artemis első leszállóegységének (Human Landing System, HLS) megvalósítására, mivel a Kongresszustól nem kapták meg az erre a feladatra igényelt teljes támogatási összeget. A 2021-re kért 3,3 milliárd helyett csak 850 millió áll rendelkezésre a tavaly év vége előtt elfogadott, Donald Trump által aláírt költségvetésben. (A NASA teljes 2021-es költségvetése egyébként 23,3 milliárd dollár.)

A Hold körüli pályára tervezett – és a holdprogram későbbi fázisára elkészülő – Lunar Gateway űrállomással kapcsolatos friss hír, hogy a NASA az első két egység pályára állítására a SpaceX Falcon Heavy nehézrakétájának módosított változatát fogja használni. A startszerződés értéke 331,8 millió dollár.


A Falcon Heavy 2019-es startja az Arabsat-6A műholddal. (Kép: Walter Scriptunas II / Spaceflight Now)

A Gateway energiaellátó és hajtómű egysége (Power and Propulsion Element, PPE) valamint lakó- és logisztikai modulja (Habitation and Logistics Outpost, HALO) egyszerre indulnának Floridából, a Kennedy Űrközpont 39A starthelyéről, legkorábban 2024 májusában.

A nagy napelemtáblákkal, hajtóművekkel, kommunikációs rendszerrel felszerelt PPE gyártója a Maxar. A kezdeti lakóegységeket, valamint a személy- és teherszállító űrhajók számára dokkolóhelyeket biztosító HALO építésével a Northrop Grumman és a Thales Alenia Space konzorciumát bízták meg. Később a nemzetközi partnerek hozzájárulásaival, például az európai–japán lakómodullal (International Habitation, I-HAB), a szintén európai, az üzemanyagtöltést, infrastruktúrát és távközlést biztosító rendszerrel (European System Providing Refueling, Infrastructure and Telecommunications, ESPRIT) és a kanadai robotkarral lesz teljes a Hold körül keringő, az űrhajósok számára közbeeső megállót jelentő, valamint kutatási lehetőségeket is biztosító bázis. Az egész mérete a Nemzetközi Űrállomásénak mintegy hatodrésze lesz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024