Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az újjáépítés fényei
(Rovat: A hét képe, Amerikai távérzékelő műholdak - 2023.06.04 07:15.)

A Törökországot sújtó földrengés után a közvilágítás fokozatos helyreállítása az űrfelvételeken is nyomon követhető.

Április végén még folyt a helyreállítás a csaknem három hónappal korábban az ország délkeleti részén pusztító földrengés nyomán, amelyben a térség infrastruktúrája is súlyos károkat szenvedett. Fokozatosan visszatérnek az éjszakai fények.

A felső két képen a természeti katasztrófa által legerősebben sújtott Hatay tartomány fővárosa, Antakya és környéke látható. Az első kép február 8-án, két nappal a 7,8 és 7,5 magnitúdó erősségű rengések után készült, a város nagy része és a környező települések többsége sötétbe borult. Az alsó, április 30-i felvételen látható, hogy az utcai világítás erőssége és kiterjedése csaknem elérte a földrengés előtti állapotot. Az adatokat a NASA és a NOAA Suomi-NPP műholdján működő VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) szenzor szolgáltatta, az alaptérképet a Landsat–9 adatai alapján készítették. A két térkép a NASA Balck Marble projektje keretében készült, amelynek keretében a Föld éjszakai fényeit és annak különböző okokból történő változásait mutatják be űrfelvételek alapján.


A NASA és a NOAA Suomi-NPP műholdján működő VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) szenzorral két nappal a földrengés után, 2023. február 8-án készített kép Antakya és környéke súlyos károkat szenvedett közvilágításáról. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Black Marble adatok: Ranjay Shrestha / NASA Goddard Space Flight Center)


Ugyancsak a Suomi-NPP VIIRS felvétele ugyanazon területről, 2023. április 30-án. A közvilágítást sikerült csaknem a földrengés előtti állapotúra helyreállítani. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Black Marble adatok: Ranjay Shrestha / NASA Goddard Space Flight Center)

Néhány héttel a pusztító földrengés után megakadt az elektromos hálózat helyreállítása, mert a február 20-i, 6,4 magnitúdós utórengés újabb áramkimaradásokat okozott. Ez az elsötétedés érzékelhető, ha a felvételsorozat második és harmadik képét összehasonlítjuk. Azóta azonban folyamatos a helyreállítás, amit az ENSZ Műholdas Központja (UNOSAT) adatai is megerősítenek. Az elemzéseket készítő szakértők azonban rámutatnak arra, hogy a fények megjelenése az űrfelvételeken még nem jelenti az elektromos hálózat teljes újjáépítését, mert a közvilágításhoz szükséges energia nagyobb részét egyelőre csak ideiglenes generátorokkal biztosítják. Ennek ellenére a Black Marble projekt segítségével összességében meglehetősen pontosan követhető a helyreállítási munkák előrehaladása.


A helyreállítás fázisai, négy különböző időpontban. A harmadik képen felismerhető a február 20-i utórengés okozta visszaesés a helyreállításban. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Black Marble adatok: Ranjay Shrestha / NASA Goddard Space Flight Center)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024